Две европейски програми дават шанс на 10 000 безработни младежи

От октомври  стартира програмата „Европейска гаранция за младежта” и за България са предвидени 105 млн. евро от ЕС. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков. Той откри новата учебна година в Пловдивския университет.

По новата мярка на заетост има отпуснати места за над 8 000 младежи. 5 млн. лева са  са определени в актуализацията на бюджета специално за този старт. В бюрата по труда в страната вече се приемат заявки от работодатели и от младежи до 29 годишна възраст, потвърди Христосков.

Програмата включва два сегмента: първият е за стажуващи млади хора при работодатели, където ще получават работна заплата 6 месеца-на нивото на минималните осигурителни прагове. След изтичане на този срок, програмата осигурява възможност и за продължение за трайна заетост. Другият сегмент е за младежи без професия и образование. Те ще чиракуват и в процеса на работа получават обучение, но с по-ниско възнаграждение в началото.

Паралелно ще работи и  програмата „Старт в кариерата”  за 1500 младежи с висше образование, които ще работят на национално, областно и общинско ниво. Стартът там е от месец декември. /BNR/