One Architecture Week представя „Възможното невъзможно“

Фестивалът показва осем български и международни експозиции от 10 до 19 октомври в Пловдив

Осем български и международни експозиции влизат в изложбената програма на One Architecture Week от 10 до 19 октомври в Пловдив. Тази година фестивалът включва изследователски, фотографски и плакатни изложби, които интерпретират темата “Възможното невъзможно”, сред които експозиции от Германия, Албания и България.

Изложбите ще представят успешни родни и световни примери за нетрадиционни решения на проблемите на съвременната архитектура и градската среда. Акцент в българските предложения е Капана. Пловдивският квартал и неговото съживяване е избран от кураторския екип от dontDIY да е във фокуса на тазгодишното седмо издание на международния архитектурен фестивал.

Изложбата “Възможният Капан” ще представи изследователски проект, който да разкрие потенциала на Капана като една историческа градска среда и да очертае реалистичен сценарий за превръщането в център на творческите индустрии.  Проектът обединява усилията на студенти по архитектура, урбанизъм, градски изследвания и социална антропология от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Софийски университет  “Св. Климент Охридски” и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” в партньорство с Общинска фондация Пловдив 2019 и Incubator, като крайната цел е превръщането на една западнала, но колоритна зона в активна част от съвременния град.

“Карта на Капана” е интерактивна онлайн карта, разкриваща всички функции на частни и обществени сгради в квартала, както и празните или изоставени обекти. Картата е изготвена на база проучванията от „Възможният Капан” и представя района откъм занаяти, заведения, магазини, услуги, творчество, култура, празни помещения и сгради с културно-историческо наследство в квартала. Изложбата ще представи картата и ще позволи на всеки да я допълни.

Макети на идейни проекти от студенти по архитектура в България ще покаже “Университетска работилница”. Темата на работилницата тази година е проект за многофункционална зала в Капана. Желанието за създаването на такава зала е продиктувано от идеята да се превърне в сърцето на Капана, където да се провеждат различни културни прояви като концерти, прожекции, изложби и курсови обучения. Директорът на архитектурната седмица Любо Георгиев заедно с представители на кураторския екип dontDIY и община Пловдив ще изберат трите най-добри проекта, чиито автори ще получат възможност за работа в Smart Fab Lab и изработване на макетите си от по-устойчиви и качествени материали.

Фотографската изложба “100” от своя страна представя разнообразието на Капана, вглеждайки се в детайли от 100 дограми в квартала. Във всяка една от тези дограми е заключена собствена история, а техният събирателен образ символично показва почти невидимото минало и нерегулираното настоящо деформиране на Капана. Изложбата използва най-представителния елемент на обектите от миналото и настоящето, за да разкаже история в сегашно време.

Плакати, специално създадени за фестивала, ще представи Plakat Kombinat в сътрудничество с изявени български художници, графични дизайнери и илюстратори. Изложбата “Плакати за нова българска архитектура” има за цел да интерпретира и покаже на широката публика развитието и промяната в съвременната българска архитектура през последните 25 години. Изложбата с куратор Анна Симеонов ще акцентира върху добрите резултати и промени в областта на архитектурата и градската среда у нас. Освен в галерия pLOVEdiv, изложбата ще може да се види по улиците на Капана.

Примери от цял свят за успешно реализирани намеси в градска среда ще видим в “Добри градски”. Представените намеси са обединени от общата цел да се създава по-добре устроено и социално въвличащо обществено пространство, което се ползва активно и създава усещане за радост. Изложбата обхваща различни категории градски реализации и ще покаже решения за справянето със сериозни проблеми, като усвояването на изоставени и празни пространства, предизвикването на 50 различни националности да общуват заедно и хармоничното съжителство на архитектурата с природата.

Международните изложби идват от Германия и Албания. Немското участие “Световен град” включва проекти на различни представителства на Гьоте Институт по света, както и техните местни партньори, и задава въпросите кой създава града и кой чертае неговото бъдеще.

Албания е една от най-динамично развиващите се страни в света днес – място, където архаично и футуристично са в постоянно противопоставяне. Изложбата „Проектирайки Албания” е създадена от Tirana Architecture Weeks и разказва за процесите на градска трансформация в Албания от последните няколко години.

One Architecture Week ще се проведе от 10 до 19 октомври в Пловдив под наслов “Възможното невъзможно”. Програмата на фестивала включва професионален форум, за който вече могат да бъдат закупени билети, и поредица събития с безплатен достъп през цялата седмица, като работилницата “Тhe Clash of the Titans” (“Сблъсъкът на титаните”) с участието на представители на изявени архитектурни бюра от Хонконг, Франция и Холандия, редица акции и намеси в градската среда, които ще оставят временни и постоянни следи в пловдивския квартал Капана, и богата програма от изложби, филми и детски работилници. /Marica/