Христо Иванов: В съдебната система не разбират, че България е новият „болен човек“ на ЕС

Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия „болен човек“ на Европа.

Фотограф: Юлия Лазарова

Това коментира в сутрешния блок на държавното радио служебният министър на правосъдието Христо Иванов след като вчера Висшият съдебен съвет не успя да избере нов председател на Върховния касационен съд.

Думата „реформа“ отсъстваше от вчерашната процедура, допълва той като уточнява, че една от големите теми за реформата в съдебната власт е свързана със съдийската независимост и самоуправление.

„Нямаше договорка, защото нямаше и резултат“ – така служебният министър на правосъдието Христо Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет. Трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система, допълни той.

Според него следващата  процедура на избор трябва да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда.

Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди Христо Иванов. /Дневник/