Стартират Дни на музиката в Балабановата къща

8 концерта, 3 майсторски класа и 1 международен конкурс за камерна музика включва есенното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”. 

Концертът на Гвардейския духов оркестър се мести от Античния театър в Концертната зала на АМТИИ заради лошото време. Входът е свободен.

На 29 септември също на Античния театър известната наша оперна певица Райна Кабаиванска ще представи своя майсторски клас, като на финала на концерта примата също ще има свое изпълнение.

За първи път тази година в рамките на фестивала на 1 октомври в Балабановата къща ще се проведе пилотното издание на международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, в който ще свирят 61 участници от 11 страни, сред които България, Румъния, Италия, Русия, Полша и др. Целта на конкурса е да се стимулират млади изпълнители – заяви Нели Попова, директор на музикалното училище и домакин на конкурса.

Финал на фестивала на 27 октомври в Балабановата къща ще постави концертът „България среща Япония”. Ще свирят японската пианистка Аями Файт, известната наша флейтистка Мила Павлова и формацията „Ева квартет”.

„Една от целите на фестивала е да връщаме в родния им град известни пловдивски изпълнители, които творят в чужбина. Тази година в родния си град ще свирят Елмира Дърварова и Вангел Тангъров. След като градът спечели домакинството за Европейска столица на културата през 2019 г., всички пътища водят към Пловдив” – подчерта артистичният директор на феста Мила Павлова./BNR/