Порошенко в Конгреса на САЩ: Путин е готов да освободи и руснаците в България

В реч пред двете камари на американския Конгрес президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Западът прекалено рано е повярвал в краха на бившия Съветски съюз.

Той подчерта, че носталгията по общото минало и до днес е способна да провокира войни и напрежение в бившия съветски блок.

„Правото да защитава етнически руснаци и дори само руски говорящите вече стана причина за разпалване пожара на войната. Освен в Украйна руски говорящи днес живеят в Молдова, Грузия, Казахстан, Балтика, Полша – страни от бившата съветска сфера на влияние… Те дори представляват съществена част от населението на Германия и България. Кой ще бъде следващият?“, попита Порошенко от трибуната.

Той добави, че войната, която се води в момента в Украйна, засяга Европа и Америка, защото това е война за свободния свят, предаде агенция ДПА.

Освен това президентът осъди днес пред Конгреса на САЩ анексирането на Крим от Русия като едно от най-големите предателства в съвременната история, предаде „Франс прес“.

Присвояването през март на този украински полуостров от Москва, което международната общност не признава, „се превърна в един от най-циничните предателства в съвременната история“, допълни той, аплодиран от американските конгресмени.

Порошенко се обърна към Конгреса на САЩ с искане на Украйна да бъде предоставен „специален“ статут на сигурност – най-високото ниво на обвързаност за страна, която не членува в НАТО.

Той напомни на конгресмените и сенаторите, че Западът, Китай и Русия са се отметнали от гаранциите, дадени на териториалната цялост и суверенитета на Украйна през 1994г. в Будапещенския меморандум. „Украйна, която предаде третия по големина ядрен арсенал в света в замяна на уверения в сигурността й, получи нож в гърба от една от страните, дали тези гаранции“, заяви Порошенко.

Президентът призова Вашингтон да помогне за въоръжаване на армията на Украйна. САЩ предоставят единствено несмъртоносно оборудване, но Порошенко каза, че „одеалата и уредите за нощно виждане са важни, обаче война не се печели с одеала“.

Точно както Израел има право на самозащита, така и Украйна има право на брани територията си, допълни той.

„Единствените, които спират да не започне кошмарът на пълно завръщане към миналия век и към нова студена война, са зле въоръжените млади мъже на украинската армия. Войната, която те водят днес, не е единствено войната на Украйна. Това е също така войната на Европа и войната на Америка“, каза Порошенко, предупреждавайки, че в Русия ще продължи да заграбва територии из Европа.

Украинският президент, който е на официално посещение в САЩ, подчерта в речта си, че ако Русия не бъде спряна, ще постави под заплаха сигурността в света. /Дневник/