73,4% от пловдивчани са жертва на шума

Два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. 73,4% от пловдивчани и 72,2 на сто от софиянци са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието.

Основната причина за силния шум е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

„Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума“, обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.

В същото време последните данни на РЗИ – София показват, че шумът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25 на сто от всички източници и е с 30 на сто повече от предишния доклад.

Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха пред инспектори. /Марица/