140 къщи под вода в Пловдивско

Канал преля на АМ „Тракия”

Пороят, изсипал се над Пловдив и областта през нощта срещу вторник, заля над 140 къщи и отнесе 10-ина улици в различни населени места.

Под вода осъмна и част от  автомагистрала „Тракия”, виновник за което се оказа прелял напоителен канал. Причина за наводненията в Пловдивско не са язовирите, а проливният дъжд, категорични са от пожарната. Над 120 литра на кв.м са се изсипали за часове в Съединение.

Подобно е положението и в хисарските села Красново и Кръстевич, където беше обявено бедствено положение. „Между 110 и 115 литра на кв.м се изляха над Съединение за около два часа през нощта. След това дъждът леко утихна, а към 2 – 3 часа през нощта вече падна най-големият порой от 120 литра на кв. метър. Предупредиха ни, че може да има валежи между 20 и 40 литра на кв. метър, а те се изсипаха 120 литра”, каза за „Монитор” кметът на община Съединение Георги Руменов. Той уточни, че към ранния следобед вчера все още в югозападната част на Съединение прииждала вода от съседните пазарджишки села Овчеполци, Черногорово и Пищигово. Общо са били залети избите и първите етажи на около 100 къщи в Съединение, като на места водата е била около 20 см, а в други домове на хората е достигала до половин метър.

Пострадали са много дворове и имотикакто и селскостопанска продукция. „Теренът ни е равнинен и затова в няколко квартала на Съединение имаме наводнени къщи. Но обстановката се нормализира, като се надяваме постепенно дъждовете да спират”, каза Руменов. Пострадали хора няма, защото са били предприети адекватни мерки с пожарната и Гражданска защита за извеждане на хора и отводнявания.„Три екипа със седем мотопомпи са отводнявали цели квартали на Съединение. Причината е, че водата се е задържала по улици и дворовеи от там е наводнявала приземните етажи на къщите.

Затова екипите ни с помощ от доброволци отводняваха основно три от най-ниските квартали в градчето”, каза говорителят на пожарната Георги Кунев. Още от 13 часа на 15 септември кметицата на Хисаря инж. Пенка Ганева е обявила бедствено положение за селата Красново и Кръстевич. Проливният дъжд довел до рязко покачване на нивата в планински дерета от Средна гора, които се излели в двете села.

Наводнени били изби на къщи и много дворове. Бедственото положение остана в сила, въпреки че вчера по обяд обстановката е започнала да се нормализира. Повечето наводнени къщи са били строени навремето от кирпич, който сега е мокър и имало реална опасност да рухне. В голяма част от къщите живеят възрастни хора, които са евакуирани временно още в понеделник. В село Кръстевич прелива както Красновска река, така и другата, от която се водоснабдява селото, съобщи кметицата на Хисаря инж. Пенка Ганева. Тя уточни, че бедстващи хора няма.

От община Хисаря са предупредили хората да използват водата само за битови нужди, но не и за пиене. „Настилката на около 7 – 8 улици е отнесена, над 20 къщи са наводнени”, каза кметът на Красново Иван Бабаджанов. Два участъка от автомагистрала „Тракия” бяха наводнени вчера от преливащи напоителни канали. Аварийната лента от 112-и до 106-и км от Бургас към София беше залята, тъй като водата от канал наблизо била много и не можела да бъде поета от тръба под аутобана.

Вчера временно беше спряно движението и в отсечката между пътен възел Цалапица и град Съединение. Причината отново беше наводненият участък от аварийната лента на 112-и км след прелелия напоителен канал. /Монитор/