Оранжев код за Пловдив! Гребната се препълни, идва нов порой

Изпускат на пожар язовирите в областта, опасност от наводнения край Марица

Вълна от опасни дъждове отново настъпва към Пловдив. За днес е обявен оранжев код за очаквани обилни валежи от 30-40 литра на кв. метър. Има голям риск от локални наводнения по горното и средното течение на река Марица и нейните притоци, предупредиха синоптиците от БАН.

Нивото на Гребната база се е вдигнало сериозно и водата вече достига на една педя от ръба. Няма обаче опасност от разлив, защото преливниците на съоръжението работят и изпускат необходимите количества вода. Превантивно започна и източване на проблемните язовири по общините в региона. Опасните язовири „Тополово-1” и „Тополово-2” са изпразнени до т. нар. мъртъв обем, мярката е изрично разпоредена заради рисковете, които пороите могат да причинят. Водните нива там са смъкнати до под 20% от общия обем. Навсякъде из Асеновградско язовирите са профилактирани, изпускателите са проверени, както и откосите да нямат пробиви, увериха от общината. Специално се контролира язовир Конуш, който е даден на концесия, но е свързан със съседен по-горен водоем, откъдето преди време дойде рязко покачване на водата.

Кметът на село Трилистник Мирчо Петров пък изпрати работници, които да почистят островите в реката. През май, след поройни дъждове, Стряма изяде дигата и само 3 м оставаха съоръжението да бъде пробито и водата да тръгне към селото. Тогава, за да предпазят къщите и земите, кметът на общината Димитър Иванов и фирма „Сиенит” започнаха да градят изкуствена буна, като насипваха скали. Въпреки че чистенето е задължение на Басейнова дирекция, оттам все още не са реагирали, обясни Петров преди дни. Затова той сам изпрати хора да отсекат дърветата в коритото.

Междувременно стана ясно, че с изпуснати превантивно 2/3 от обемите са и първомайските язовири. Особено внимаваме с язовирите на Добри дол, Дебър и Искра, където наскоро имаше рискови ситуации, призна кметът Ангел Папазов. Не се прогнозира рязко покачване на нивото на река Чая до Асеновград, но внезапни и продължителни дъждове в Лъкинско и Смолянско могат за часове да влошат ситуацията, предупреждават запознати.

Напълно празен се държи язовирът край Златовръх, който е държавна собственост и се стопанисва от „Напоителни системи“ ЕАД. Той е със свлечена язовирна стена. Вече втори управленски мандат обаче не се инвестира в укрепването му, въпреки че съоръжението е важно за района.

Това е престъпно нехайство, защото този язовир може да се ползва при преливане и той да поема критични нива, реагира преди време ексшефът на фирмата инж. Христо Бозов.   /Marica/