Иво Прокопиев: КТБ е грубо източена и няма какво да се спасява

Корпоративна търговска банка (КТБ) е грубо източена и в нея няма какво да се спасява. БНБ трябва да изпълни закона, да отнеме лиценза и да започне изплащането на гарантираните депозити. Това мнение изрази пред Нова телевизия издателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. 

Иво Прокопиев Фотограф: Надежда Чипева Капитал

Той посочи, че банката дълго време е действала като инвестиционна схема за финансиране с парите на вложителите на начинанията на мажоритарния си собственик в областта на медиите, неправителствените организации, спорта, с които той е печелел и влияние. Това е ставало и с подкрепа на политиците, които са се възползвали от банката, каза Прокопиев.

„За да може да съществува октоподът КТБ, за да стане срастването на медийна и финансово-политическа власт толкова голямо,  бяха разбити множество ключови финансови регулатори и независими институции“, каза бизнесменът и подчерта, че проблемът с КТБ е възникнал, защото и централната банка, и Комисията за финансов надзор не са независими.

Прокопиев припомни, че 90% от кредитния ресурс е в 150 кредита към свързани лица. По думите му две-три седмици са били достатъчни за анализ на тези кредити и да стане вече ясна реалната стойност на активите и дупката в банката. „Да се говори за спасяване на системна банка, която има 150 свързани кредита, е нелепо,“ подчерта той.

Ако вървим по закон, централната банка има достатъчно основания да отнеме лиценза на КТБ заради нарушенията, които сама призна,  извършвани са операции несъвместими с добрите банкови практики, продължи бизнесменът.

Прокопиев прогнозира, че колкото повече нездрави интереси влияят върху БНБ, правителството и парламента да бъдат похарчени пари за спасение на банката, толкова повече проблемът ще се задълбочава. „Всяко нещо може да бъде оздравено, въпросът е има ли смисъл и струва ли тази цена. Ние отдавна знаем, че може би царя е гол, но сега научаваме, че няма цар“, каза той.  Според него в спасяването няма и икономически смисъл, защото банката е разрушавала, вместо да създава стойност. Това ще е лош сигнал и за други, които ще поискат да действат по същия начин, предупреди бизнесменът.

Дълго време живеехме в лъжа, сега въпросът е дали искаме да продължим с тази лъжа или да върнем доверието в банковата система и в регулаторите – нещо, което засяга всеки човек с почтен бизнес, обобщи той.