„Сцена на кръстопът“ навърши пълнолетие!

Със спектакъла  на Пловдивската драма “Сако от велур”  от Станислав Стратиев  и режисьор Борис Панкин стартира осемнадесетото издание на Есенния международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”.

Надсловът на арт форума, който продължава до  23 септември, е “Театъра – утопия”, като при селекцията са избрани  най-добрите спектакли от театралните сцени на страната през изминалия сезон.

Пред  пловдивската публика ще бъдат показани и  четири премиери – две на Драматичен театър – Пловдив “Сако от велур” от Станислав Стратиев,  постановка на Борис Панкин” с участието на Кръстьо Лафазанов и комедията на ситуациите “Съблечи се”  от Джо Ортън и режисура на Красимир Ранков. За първи път на сцена ще бъде представена и пиесата “Жана” на младата руска авторка Ярослава Полинович – постановка на Народен театър “Иван Вазов”  и режисьор Явор Гърдев, както и класиката на театър “София” и режисьора Иван Добчев -“Антигона”.

Силно присъствие в афиша на  есенния театрален фестивал имат и Националният театър “Леся Украинка” – Киев с постановката  “Един Пиаф. Живот в розова светлина”,  театър “Одеон”-Букурещ с “Министершите” и театърът на маса “Зайчето на стената”  на живеещата в Швеция пловдивчанка  Вера Нестрьом.

Освен спектаклите, фестивалната програма включва и широк спектър от съпътстващи събития. Началото поставя изложбата от плакати, фотоси и колажи “Пълнолетие – 18 години “Сцена на кръстопът”,  в галерия  U.P.A.R.K.  където  на 15 септември ще бъде открита и сценографската изложба “Кольо Карамфилов и неговите театрални утопии”. /БНР/