Оманският фонд поискал таен план за преструкутриране и държавна помощ за КТБ

Оманският фонд, който държи около 30% от поставената под специален надзор КТБ, е поискал тайни преговори с правителството и БНБ за преструктурирането на банката, което да стане според правилата на ЕС за за държавна помощ. Това се разбира от прессъобщение на Българската народна банка.

Преди дни мажоритарният акционер в банката Цветан Василев обеща група инвеститори да се включат в оздравяването на банката.

Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, се  посочва в прессъобщението на централната банка.

В него се уточнява, че писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя. То ще бъде разгледано внимателно от БНБ „като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори“, а в координация с правителството своевременно ще се вземе отношение по направеното предложение, допълва централната банка.

Тя припомня, че на 22 август с писма е поискала двамата най-големи акционери – фондът и дружеството на Василев „Бромак“  до края на август да представят конкретни предложения за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ. На 1 септември фондът е изразил готовност да създаде консорциум от инвеститори, които да предложат преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, припомня прессъобщението.

До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев, посочват от БНБ. За такъв план твърдеше тази сутрин в телевизионно интервю треньорът по баскетбол Константин Папазов. /Дневник/