Пловдив ще е с нов централен площад за домакинството на ЕСК 2019

Проектът за новата визия на площад „Централен” влиза на сесията на ОбС на Пловдив в четвъртък, тази седмица. Това съобщи кметът Иван Тотев.

Ден по-рано експертен съвет на Община Пловдив ще определи победителя в конкурса, в който международно жури класира на първите три места три проекта – на португалския екип ФОРА, на Смарк студио – Италия  и на архитекти от Германия. След като градският парламент вземе окончателно решение, ще се пристъпи към изработка на технически проект, което ще отнеме 4,5 месеца.

Очакваната първа копка е предвидена за пролетта на 2016 година, каза още Тотев. По думите му, финансирането на проекта може да стане от три източника: от ОП „Регионално развитие”, целево от републиканскя бюджет и собствено финансиране.

Припомням, че португалският екип предложи визията си за пространството да е съставена от площад за мащабни събития, наклонена зона за плавно преминаване,  отвор  към подземен музей за експониране на археологията, защитен от атмосферните условия със своеобразен „килим”, създаващ условия за постоянна работа на археолозите.

Очаква се разкопките пред Централна поща, които са част от пространството на централния площад, да продължат до ноември месец тази година и след това да се превърнат в открит музей, отбеляза още кметът. /БНР/