Кралицата на нощта и Реквием в проекта „Амадеус” на Античния театър

amadeus
Кадър от филма „Амадеус“ на режисьора Милош Форман

Изненада за киноманите и почитателите на хубавата музика подготвя Пловдивската опера с проекта „Амадеус” на Античния театър. На 16 септември oт 20 часа ще бъдат представени известни композиции от Моцарт, включени в знаменития филм на Милош Форман. Лентата „Амадеус” бе отличена с 8 Оскара и 5 Златни Глобуса през 1985 година, а саундтракът към филма включва над час и половина произведения на гениалния композитор. Сюжетът по пиесата на Питър Шафър е свободно базиран на живота на Волфганг Амадеус Моцарт и негов предполагаем конфликт с композитора Антонио Салиери.
Програмата от поредицата „Музика в кадър” ще представи Малка нощна музика, откъси от Симфония 25, Симфония 41 и Концерт за кларинет. Публиката ще има възможност да чуе и най-драматичните моменти от незавършения Реквием от Моцарт, който композиторът пише непосредствено преди смъртта си.
amadeus-plakatКралицата на нощта ще омагьоса зрителите със своята прочута ария от „Вълшебната флейта”, а меломаните ще се насладят на откъси от оперите „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от сарая”.
Екипът на Пловдивска опера усърдно работи по ефектното представяне на класическите шедьоври от Моцарт на Античния театър. Диригент на програмата „Амадеус” е Константин Добройков, а солисти са сопраните Евгения Ралчева и Станислава Иванова, както и кларинетистът Станимир Чанков. Концертът е с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера Пловдив, концертмайстор – Виеслав Новак.
Поредицата „Музика в кадър” представи през миналия сезон песни от руското кино с Руслан Мъйнов, а след „Амадеус” на Милош Форман предстоят проекти за френска и италианска филмова музика.
Билети за „Амадеус” на Античния театър се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и в мрежата на eventim.bg.