„Забранената истина…“ гостува в Пловдив

От днес до края на септември в Пловдив гостува изложба с мотото „България 1944 – 1989: Забранената истина“. Експозицията се състои от 17 тематични пана, разположени по главната улица, които представят малко познати факти от историята на България през годините на комунистическата диктатура.

Хронологията в текстове, документи, спомени и снимки започва от първите дни след 9-и септември 1944-та и обхваща дълго премълчавани теми, свързани с противоречивия тоталитарен период. Годишнината от 1944-та г. е повод за още едно преосмисляне на познатите и официални версии на историята чрез свидетелствата и реалните спомени на няколко поколения българи, казват организаторите от независимата работна група „Забраненото минало на България“. Те се стремят към изследване и осветляване на комунистическите диктатури, които определят живота на хората в Източна и Средна Европа повече от четири десетилетия.

Откриването на изложбата е преди обед до сградата на Община Пловдив, а довечера в подземната зала на комплекса „Екселсиор“ ще бъде прожектиран документалният филм на Ирена Даскалова „България 1944 – 1989: Забранената истина“. Експозицията е излагана до сега в Берлин, в Европейския парламент в Брюксел,  в сградата на Народното събрание,  в Държавна агенция „Архиви“, както и в още няколко града в България. /БНР/