Водата в Марица на метър и половина от ръба

Нивото в Пловдив се вдигна със 70 сантиметра за денонощие

Със 70 сантиметра се е вдигнало нивото на Марица за последното денонощие, но остава още метър и половина до критичния максимум, сочат данните на експертите.

В събота от Басейнова дирекция обявиха оранжев код заради опасност от преливане на горното и средното течение на реката. В предупреждението бяха включени и притоците на Марица – Чепинска, Тополница, Луда Яна, Очушница, Стара река до Костенец, Крива река, Яденица, Стара река, Въча, Потока, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска, Стряма и Черкезица.

Нивото на Марица се следи постоянно и според нашите експерти засега няма риск от преливане, заяви вчера зам.-кметът по обществен ред и сигурност на Пловдив Александър Държиков. Според него за да се стигне до изтичане на води в рамките на града, трябва ударно да бъдат изпуснати огромни количества вода от язовирите Тополница и Въча.

Хидролозите от НИМХ вчера сутринта съобщиха, че през нощта нивото на реката в Пловдив се е повишило с 56 сантиметра, а до Първомай – със 143 см. Прогнозата на учените бе, че вследствие на валежите ще се увеличава притокът към Марица и вливащите се в горното течение реки, както и повишаване на нивото на водата към Харманли и Свиленград.

Прогнозата за долното течение се сбъдна и вчера заради повишеното количество вода Марица скъса дига край димитровградското село Райново. Разливът засегна огромни площи земеделска земя. /Марица/