Избраха Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.!

Пловдив спечели оспорваната надпревара и ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Това реши международното жури, чийто председател Стийв Грийн съобщи преди минути добрата за пловдивчани новина.

На специална церемония министърът на културата Методи Иванов благодари на осемте български града за смелостта да се включат в надпреварата, като изтъкна огромната работа, свършена от четирите града, стигнали до финала – София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Концепцията „Пловдив заедно“, с която градът ни бе класиран на първо място сред останалите претенденти , си поставя амбициозната задача чрез културата в най-широкия смисъл на понятието да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район, който стои зад пловдивската кандидатура за Европейска културна столица.

Същевременно „заедно“ означава и интегриране на историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие. „Пловдив заедно“ цели също заздравяване на връзката между всички тези хора и територията, която населяват, чрез съживяване на публични пространства като хълмовете, реката, парковете, улиците и площадите и изоставените сгради /например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура/, преосмислени като пространства за култура, спорт, отдих и забавления. Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията, здравословния живот.

След днешното решение Пловдив да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. предстои министрите на културата да вземат окончателно решение на редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. и да потвърдят името на победителя.

Пловдив един от шестте най-древни градове в света видео
/
автор Стефан Радославов Апостолов/