Дупката в бюджета е над 3 млрд. лева

Толкова е недостигът в транспорт, земеделие, околна среда и регионално развитие. Дълговете в енергетиката са още толкова

Недостигът в бюджета за изпълнение на планирани дейности в областта на транспорта, околната среда, регионалното развитие и земеделието е над 3 млрд. лв. Това стана ясно от отчет на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Сумата е приблизителна и се формира от сбора на очакваното неизпълнение на приходите в бюджета в края на годината – около 1 млрд. лева по думите на Захариева, плюс отчетеният в сряда недостиг в бюджетите на министерствата на транспорта, земеделието, околната среда и регионалното развитие.

Захариева каза, че се въздържа от обобщени данни. Те трябва да се предоставят от Министерство на финансите заедно с предложение за актуализация на бюджета. Ако допълнителният дефицит е над 3 млрд. лева над заложения (1.5 млрд. лв.) това означава, че той ще надхвърли допустимите от ЕС 3% от БВП. В тази сума обаче в момента са включени около 1.5 млрд. лева за проекти по Оперативна програма „Околна среда“, която е със спрени европейски плащания. Ако ЕК възстанови сумите, те ще се върнат в бюджета.

Ситуацията се влошава от спада на преките чуждестранни инвестиции у нас, който е от порядъка на 23% за първата половина на 2014 г. спрямо същия период на миналата година. Тъй като 72% от публичните инвестиции в момента се финансират с европейски средства, притеснителни са и прогнозите за парите, които ще останат неусвоени до края на годината. В програма „Регионално развитие“ това са 36 млн. лева, в земеделската програма – 78 млн. евро и в програма „Околна среда“ – 180 млн. лева.

Финансовите проблеми по министерства:

ЗЕМЕДЕЛИЕ
85 млн. лв. е недостигът за национални доплащания. Министерството е подписало споразумения с различните браншови организации за 365 млн. лева, а в бюджета има заделени 260 млн. лв.160 млн. лв. ще останат неусвоени от Програмата за развитие на селските райони.
1.65 млрд. лв., платени по селската програма са под въпрос за възстановяване от ЕС, защото повече от една година земеделското министерство няма избран сертифициращ орган, който да потвръди плащанията.
60 млн. лв. е дефицитът в бюджетът на Министерство на земеделието и храните. От тях 19 млн. лв. са за дружеството „Напоителни системи“, а 3.5 млн. лева от тях са за заплати. Служителите на дружеството не са получавали възнаграждения от юли.

ТРАНСПОРТ
600 млн. лв. са дълговете на БДЖ. Тази седмица министърът на транспорта Николина Ангелкова ще преговаря в Брюксел за позволение държавата да отпусне 172 млн. лв. на превозвача. Те са за покриване на дълга за дизеловите мотриси, купени със заем от KfW.
109 млн. лв. е недостигът за съфинансиране на жп проекти, финансирани от Оперативна програма „Транспорт“. Пет са рисковите проекти в транспортната програма: Лот 4 на „Струма“, един от лотовете на магистрала „Марица“, реконструкцията и електрификацията на жп линията между Първомай и Свиленград, модернизацията на жп участъка Септември – Пловдив, рехабилитацията на жп линията Пловдив – Бургас

ОКОЛНА СРЕДА
1.2 млрд. лв. дължи Министерство на околната среда и водите на държавния бюджет заради спрените от Европейската комисия плащания по оперативната програма „Околна среда“ 300 млн. лв. са дълговете към общините по програмата 180 млн. лв. е загубата за 2014 г. по програмата заради невъзможност да се усвоят средствата. Това е при положение, че се възстановят плащанията към бенефициентите, иначе сумата ще е много по-голяма. Около 100 млн. лева от загубата се дължи на отказа на ЕК да одобри големия проект на МОСВ за рекултивация на депа.

РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
36 млн. лв. ще е загубата по Оперативна програма „Регионално развитие“ до края на годината.
66 млн. лв. е недостигът в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ е изхарчила 88% от средствата си до края на 2014 г. и може да се наложи да спре изграждането на отсечките от магистрали „Хемус“ и „Марица“, ремонтите на виадуктите на ‘Тракия“ и „Хемус“, изграждането на мост над р. Луда Яна и др. Най-сериозен към момента е осигуряването на средства за зимно почистване. До края на годината ще са необходими 12 млн. лв. 370 млн. лв. са загубите до средата на 2014 г. във ВиК сектора.

ЕНЕРГЕТИКА
2.9 млрд. лв. са дълговете в енергетиката до края на юни 2014 г., като увеличението от миналата година е с 360 млн. лв. Очаква се в следващите 12 месеца дълговете да нараснат с още 900 млн. лева, а към края на 2015 г. може да стигнат 5 млрд. лева. /Капитал/