Пловдивският театър открива сезона с две премиери

Драматичен театър – Пловдив стартира новия сезон с две премиерни заглавия – „Сако от велур“ от Станислав Стратиев, с режисьор Борис Панкин и пиесата на Джо Ортън „Какво видя икономът през ключалката“, която ще се играе под заглавието „Съблечи се!“, с режисьор Краси Ранков.

gscena

И двете пиеси ще се играят премиерно на сцената на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, съобщи директорът на театъра Кръстю Кръстев. Българската класика „Сако от велур“ ще можем да гледаме на 11 септември, а ситуационната комедия на Джо Ортън – на 12 септември.

Джо Ортън е английски автор, написал 10 великолепни комедии, които дълго време са били топ пиеси и са се играли при огромен успех в Англия. Драматургията на пиесата е изключително ярка и неочаквана. Сюжетът е повече от забавен и объркан. Случките се разиграват в частна психиатрична клиника в кабинета на психиатър, при когото върви интервю за секретарки.

В историята се намесва и прелюбопитното минало на съпругата на психиатъра, както и на младата кандидат-секретарка, на Спектакълът представя една абсурдна, смешно – тъжна действителност, която описва пороците на днешното време. Опасна приказка за моралната разруха, поднесена с невероятно чувство за хумор.

„Убеден съм, че и двете пиеси ще станат любими на пловдивската публика през следващата година, защото актьорите, които участват и в двете пиеси са много добри“, каза Кръстев.

Един от най-любимите български комедийни актьори Кръстю Лафазанов се завръща на театрална сцена именно с ролята си в „Сако от велур“. Всенародният любимец стоеше далеч от сцената през последните две години и се подвизаваше основно в сериала „Столичани в повече”, шоуто „Комиците”.

Освен Къци Лафазанов, в спектакъла ще участва и половинката му Елена, както и нашумелите със сериала „Седем часа разлика” Тони Минасян и Тодор Дърлянов. Роля в представлението има и директорът на театъра Кръстьо Кръстев.

За „Нощта на театрите“, която за втори път тази година ще се проведе в България на 15 ноември, театралите подготвят изненада. С пърформанс върху изгорялата преди една година сцена, те искат да покажат отношението и болката си от липсата на роден дом, където спокойно да творят.

„Ще предложим едно своеобразно приключение на публиката, която ще „нагази“ върху згорялата сцена на пловдивският театър“, разкри малка част от идеята Кръстев.

„Въпреки всичко, ние се опитваме да работим и да радваме нашата публика, но непрекъснато трябва да обогатяваме нашия репертоар с нови заглавия“, каза Кръстев.

Огромните проблеми произлизат от липса на голяма сцена, на която да се репетират новите заглавия. Един от мащабните проекти, които липсата на сцена блокира в момента, е пиесата „Зорба Гъркът“. Кръстев каза, че подобен проект изисква изключително сложна организация, защото се предвижда гостуването на екипи и  актьори от страната, а графиците на Дом на културата „Борис Христов“ са много натоварени.

Другите проекти, по който работят пловдивските театрали са „Трънски разкази“ на Петър Делчев, „Сестри Палавееви“ от Алек Попов и „Антихрист“ от Емилиан Станев.

„Ние сме български театър и бихме искали българските пиеси да са приоритет в нашата програма“, защити избора си на заглавия Кръстю Кръстев. /Darik/