В лют скандал се превърна общественото обсъждане за Втория гребен канал

Близо два часа и половина залата на ОбС на Пловдив, където се проведе общественото обсъждане за съдбата на Втория гребен канал, ехтеше от викове, размяна на реплики, дюдюкания и ръкопляскания. Присъстваха над 150 човека, между които екозащитници, спортисти, граждани и съветници.

Заради напрегната атмосфера, дебат не се състоя. Точно обратно – емоциите взеха връх и повечето изказвания бяха прекъсвани, къде с освиркване и викове, къде пък заглушени от ръкопляскания.

Община Пловдив беше представена изключително стабилно. Липсваше кметът Иван Тотев, но за сметка на това, да отговарят на присъстващите бяха дошли зам.-кметът с ресор строителство и инвестиции Димитър Кацарски, бившият спортен заместник на Тотев и сегашен кмет на район Централен Георги Титюков, футболната легенда Петър Зехтински -директор Дирекция „Спорт и младежки дейности“, главният еколог Стефан Шилев, финансист номер едно в Общината Наталия Делчева и главният секретар на градската институция Ангелина Топчиева, която беше и медиатор на обсъждането.

Според официалните данни, съобщени от Кацарски, изграждането на дублиращия гребен канал ще струва 11 млн. и 600 000 лв. без ДДС.  От тях инвестиционните разходи ще са 1 млн. и 150 000 лв. Съфинансирането от страна на Община Пловдив е в размер на близо 4 млн. и 500 000 лв., а останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат теглени като заем по програма ДЖЕСИКА. Той ще се изплаща 18 години при 5.57 % лихва.

Общият брой на вноските е 195, а първата от тях ще бъде направена през октомври 2016 г. От своя страна Титюков неколкократно се опита да убеди хората в залата на ОбС, че с реализацията на проекта, Гребната база ще се превърне в едно от трите най-добри такива съоръжения в света.

Присъстващите взеха поляризирани позиции. Едни от тях се обявиха против изграждането на канала и на тегленето на заема, други пък застанаха зад тезата, че съоръжението ще донесе само ползи на града и пловдивчани.

Манол Пейков, член на УС на фондация „Пловдив  – 2019“ отправи упрек към управляващите града защо ни е канал за милиони, като на Гребната база нямало нито една тоалетна за граждани. Обсъжданията излязоха извън темата и се политизираха. Спречкване между съветниците Слави Георгиев и Атанас Узунов разбуни емоциите в залата и се наложи охраната да успокоява и двамата.

На финала на общественото обсъждане главният секретар на Общината заяви,  че всички мнения и становища ще бъдат разгледани и предложени за гласуване на сесия на Общинския съвет. /BNR/