Вампир и в Пловдив откриха археолози

След нашумелия Созополски вампир и град Пловдив направи откритие в тази насокa.

При разкопки в частен имот над улиците „Отец Паисий“ и „Рилски Метох“ археолози са открили християнски некропол с 80 гроба. Особено интересен се е оказал един от скелетите, в чиято уста е имало тухла, а главата му е била покрита с керемида.

„Това се е правело през периода 15-17-ти век в Западна Европа, като целта е да бъдат възпрепятствани действия на покойника, след смъртта му и евентуалното му вампирясване“, разказа за Дарик радио ръководителят на разкопките архитект Елена Божинова.

Всички гробове са датирани от периода 15-17-ти век, като в много от тях са открити множество монети, накити, копчета и други лични вещи на покойниците. „При единия мъртвец намерихме цяла кесия с 30 сребърни монети, а в някой гробове открихме железни подкови“, допълни Божинова.

Тя уточни, че погребенията са типично християнски, в дървени ковчези, заковани с железни гвоздеи. „Главите на покойниците гледат на запад, а ръцете им са свити върху тялото“, разказа още тя. /Darik/

Разкопките на този обект продължават вече 3-та седмица, като са открити данни за живот там както през средновековието, така и през античността. По време на периодът, в който се е оформил некрополът, мястото е било необитаемо, сочат още изследванията на археолозите.