Любими актьори „подгряват“ публиката за „Нощ на театрите“

Дванадесет от най-известните български актьори стават посланици на втората „Нощ на театрите“.

640x480_1375258076

Театралното събитие направи своя български прощъпулник миналата година, когато се проведе само в столицата, но тази година в него ще се включат и трупи от Пловдив, Варна, Благоевград, Русе, Хасково, Стара Загора, Шумен, Смолян, Сливен и Ямбол.12 посланици, които ще „подгреят“ публиката за голямото европейско събитие на 15 ноември са Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Максим Ешкенази, Деян Донков, Леонид Йовчев, Иван Юруков, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Радина Кърджилова и Силвана Пръвчева.

Техни „звездни“ снимки, чрез които ще споделят емоцията си и усещането за театър, ще бъдат включени в изложбата „Нощни персонажи“, която ще е едно от съпътстващите събития в инициативата.Тази есен „Нощ на театрите“ ще се случи едновременно в 11 европейски държави.

Пилотно „Нощта“ стартира през 2008 г. в Хърватия, инициирана от детски театър „Добрава“ и театър „Шибеник“. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи.

Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.Според организаторите на събитието идеята е то да направи публиката и театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него. Да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър. /Darik/