Симфоничният оркестър на Шънджън с концерт на Античния театър

За първи път в България гостува една от най-добрите филхармонии на Китай – Симфоничният оркестър на град Шънджън. 100 китайски музиканти заедно с техните колеги от Пловдивдска опера ще изнесат концерт тази вечер от 20 часа на Античния театър в Пловдив.

По този начин България и Китай отбелязват 65 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, както и подписаното тази година побратимяване на най-младия мегаполис в Китай с Пловдив.

На концерта довечера ще бъде изпълнена симфонията „Ода на човечността” за хор и оркестър от китайския композитор Уан Нин. Тя е посветена на световния мир като израз на китайската идея за благородство на човека.

В Пловдив, под майсторската палка на диригента Лин Да’йе, музикантите от Симфоничния оркестър на Шънджън ще изпълнят още „Нюрнбергските майстори-певци“, увертюра от Рихард Вагнер и „Жар-птица“ от Игор Стравински.

За изпълнителите от Хора на Държавна опера Пловдив е истинско предизвикателство, че ще пеят на китайски. Близо месец те са репетирали за концерта с виртуозните музиканти на китайската филхармония.

Концертът е в партньорство с Община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата   през 2019 година. /BNR/