Без паника: Асансьорите в Пловдив са надеждни

Асансьорите в Пловдив са в добро състояние. Това заяви Димитър Михайлов, началник на регионалното звено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той уточни, че заради трагичния инцидент в София, при който 46-годишна жена загина, а друга бе тежко ранена, стартира извънредна проверка на всички съоръжения в цялата страна, в която ще се включат и пловдивски експерти.

Акцията е по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева и започва от столицата. Над 5000 са асансьорите в Пловдив и те се поддържат от около 30 фирми, посочи Димитър Михайлов.

Той уточни, че през последните три месеца седем са сигналите за повредени асансьори, които са проверили инспекторите в Пловдив.

Два елеватора са били спрени, но след ремонт отново са пуснати в експлоатация. Според практиката му най-честите нарушения, които се констатират при проверки, са силен шум, подскачане, неравномерно движение, изгоряла крушка и неизправна фотоклетка.

В Пловдив почти на 100% са извършени редовните годишни инспекции на фирмите, които поддържат асансьорите.

При проверка на всяка фирма на случаен принцип се проверяват и поне два асансьора. Освен в жилищни сгради се оглеждат и асансьорите в болниците, както и в общински и държавни учреждения. Оплакванията най-често били от шумни асансьори или теч на масло в тях, както и нередовна поддръжка от обслужващите ги фирми. /Marica/