Хиляди вярващи се събират на Голяма Богородица в Бачковския манастир

С водосвет и курбан за здраве в Бачковския манастир „Света Богородица” продължава празникът, който събра в обителта хиляди християни.

Днес Света литургия ще бъде отслужена пред чудотворната икона на Пресвета Богородица, съхранявана от векове в храма на манастира.

Бачковският манастир, както и Троянският, са най – големите, чиито църкви носят името „Успение Богородично“ е отбелязват своя храмов празник. В цялата страна църквите и манастирите, носещи името на светицата, са над 200.

В Бачковската света обител празничното богослужение започна снощи с молебен и  лития. В нея освен свещеници и миряни се включиха и представители на Националната гвардейска част, символизираща целостта на нацията.

Българите почитат много празника Голяма Богородица, а в Родопите го наричат „Голяма чьорква”. Култът към Богородица е дълбоко вкоренен и всеобхватен по цялата българска етническа територия.

Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, брака и семейството. Вярва се, че светицата помага на бездетни невести да се сдобият с рожба. Затова на Голяма Богородица младите булки или жените, които още не са родили, не трябва да похващат ръчна женска работа.

Свикват се сборове, на които идват хора от цялата околност. Събират пари и купуват животно за курбан в чест на светицата. Празничните трапези се нареждат обикновено на черковища и оброци, край лековити води и параклиси или в дворовете на черквите и манастирите. /BNR/