500 артисти от цял свят идват за Нощта на музеите

120 събития забавляват пловдивчани и гостите на града

Над 120 събития на повече от 90 места и повече от 500 артисти от цял свят – това е програмата на десетото издание на Нощ на музеите и галериите. Форумът ще се проведе на 12 и 13 септември. В рамките на двата фестивални дни ще има специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния в музеи и галерии, театрални зали, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници, алтернативни пространства за изкуство в градска среда.

Освен традиционните теми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб”, „Град и публично пространство“ и „Детска програма“, ще видим и „Алтернативна карта на Пловдив“, посветена на юбилея.

За първи път тази година ще участва Френският културен институт с изложбата „Кутия в куфар“, която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан  от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град.

Любопитен акцент в програмата тази година ще бъде проектът „Помогни на очите си да виждат“ на Историческия музей и Центъра за рехабилитация на слепи хора. Инициативата цели да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение и ще бъдат изработени тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Към експонатите ще има и аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно „виждане с ръце“.

Етнографският музей ще направи салон за ретро прически с таланти от СОУ „Ана Май”. Ще могат да се видят „прабабата” на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.

В Малката базилика е подреден проектът „Базилика Тессера – нови форми в културното наследство“ – сайт-специфик дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, който пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст.

В Музея на авиацията в Крумово ще се проведат демонстрационни полети на леката авиация, демонстрация на изстрелване с катапулт, полети на симулатор на самолет L-410 и други демонстрации. В къщата музей на Златю Бояджиев ще може да бъде видяна пространствена мултимедийна изложба за Златю Бояджиев, реализирана от Антонио Кесерджеив.

В рамките на програмата „Музеи и галерии“ в Sariev Contemporary ще бъде представена инсталация на немските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер, курирана от Бетина Щайнбюрге и съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, както и списанието Black Pages, всеки брой на което е своеобразна изложба на отличителни артисти в световното съвременно изкуство.

В Нощта ще се включат и новите артпространства в Капана като фотографска галерия „Ластици“, която ще представи self-publish продукцията си за последната година, галерия Point-Black. /Marica/