Кадри на ГЕРБ смениха петима областни управители на ДПС и БСП

Служебният кабинет смени петима областни управители от ДПС и БСП с кадри на ГЕРБ.

rozalin
Розалин Петков, . новият областен управител

Протестите срещу областните управители на Пловдив Венцислав Каймаканов и на Благоевград Муса Палев миналото лято също са взети под внимание за смяната им. Предстои и други смени на областни управители, съобщи служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на кабинета в сряда.

Всяко правителство има правото да избере областните управители, на които има доверие да работи с тях, като целта е да има по-добро равнище на работата, обясни мотивите за смяната на петимата областни управители Близнашки.

По думите му „има случаи, които заслужават особено внимание“. Като такива Близнашки посочи Благоевград и Пловдив, чиито областни управители Муса Пелев и Венцислав Каймаканов, бяха от квотата на ДПС. Срещу тяхна имаше граждански протести след назначаването им през лятото на 2013 г.

Техните постове сега се поемат съответно от Димитър Димитров и Розалин Петков.

Димитров е икономист. Завършил е УНСС и има редица специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на „Благоевград – БТ” АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Общински съветник е в периода 2003-2007 г. От 2013 г. е управител на „Деметра” ЕООД.

Розалин Петков е заместник-кмет на Община Пловдив в последните три години, а преди това е бил заместник областен управител на Пловдив. Магистър е по счетоводство и контрол от ВИНС – Варна.

Представителите на БСП Венцислав Калчев в Русе, Николай Пенчев в Монтана и Илиян Йончев в Плевен се сменят от Симеон Иванов, който досега е бил главен секретар на Областната администрация – Русе, Нина Петкова, която вече е била зам.-областен на Монтана в периода 2-11-2013, и Бойко Балтаков, който също е бил зам.-областен на Плевен от 2009 до 2013 г.

Симеон Иванов работи в русенската областна администрация от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ „Черноризец Храбър” по специалността „Защита на населението при кризи от неконвенционален характер”.

Нина Петкова е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. След като е отстранена от предишния кабинет от поста си на зам.-областен тя става координатор във фирма „Варвара 2”.

Бойко Балтаков е главен архитект на община Плевен. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ – София.

Близнашки обеща, че „няма да отивате към крайности“. Предстоят и още смени на областни управители, но служебният премиер отказа да посочи кои./mediapool.bg/