Борисов: Ако нямам 121 депутати, връщам мандата. Без коалиция с Реформаторския блок

Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата и ще оставим Реформаторският блок да си поканят БСП и да съставят правителство, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.

Той изключи създаването на коалиция с РБ. Неговата реакция беше породена от изявите в сутрешните блокове на Божидар Лукарски и Радан Кънев.

РБ трябва да започнат да се държат като нормална партия и да започнем да разговаряме като хора, заяви Борисов и им пожела голям успех и да отидат при БСП и да си направят коалиция.

Те измислят шпионска дейност, включително и Буда е от тях, заяви Борисов.

Онзи ден, когато почина майката на Местан, нормално му пратих есемес. Но да се излиза и да се пише, че водя някакви преговори с ДПС, не е нормално, посочи Борисов.

Ще върна мандата и ще им блесне истинското им лице, че са партия присъдружна с БСП. Заради лидера им в Драгалевци, обясни лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва. Аз съм опарен от един брак и повече в брак не влизам. Пожелавам успех на РБ да отидат в БСП и да си направят правителство. Ако нямаме 121 мандата, ще върнем мандата. Тогава хората ще ме помолят да направя коалиция и ще я направим, разви хипотезата си Борисов.

„На Радан Кънев ще кажа: Никога не съм казвал кой какъв ще бъде, никога не съм бил командир, командирът беше друг – Костов по времето на СДС. Кънев трябва да знае, че има два пътя – единият е на съд, другият – когато трябва да се оближе това, което е наплюто“, каза Борисов.

КТБ незабавно трябва да бъде оздравена. Трябва да сменим Искров и да дойде човек, който да оздрави банката. Първо дори това, че не плащаме на вложителите. Днес той има среща с експертния комитет за КТБ. Ако останем без МС след 5 октомври, без парламент, който да вземе решение, просто не ми се говори, каза Борисов.

4 години държах финансова стабилност в страната, а тези дойдоха и разбиха всичко, каза Борисов.

Симеон Дянков направи в най-тежкото време най-доброто възможно за България. С тези думи Борисов високо оцени качествата на своя финансов министър. Дянков даде постна пица, ама пица. А сега няма да има. След октомври може да няма пари. България ще влезе в толкова тежък свредел, че няма да има какво да ядем. Искам да знаят това и да спрат да политиканстват – може да няма пари. При мен се знаеше кой какъв е, това е политическата отговорност. А за година и два месеца не се знаеше.

Борисов защити и Ваньо Танов, новият стар директор на Агенция „Митници“. Според Борисов не са открити абсолютно никакви нарушения по случая с Мишо Бирата, починал скоропостижно в хотел в Правец по време на неговото управление.

„Тревожи ме, че с близо милиард са по-малко приходите в Митниците“, каза Бойко Борисов. Той коментира, че позицията на проф. Георги Близнашки да защити Ваньо Танов е нормалната позиция.

На въпрос – дали предизборно е предимство за ГЕРБ, че техен човек е начело на Митниците, Бойко Борисов отговори: „Не. Близнашки да го махне, ако иска, това си е негова работа. Нямам нищо общо с това, нито партията”.

„Министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на отбраната и на образованието са дейни активисти на Реформаторския блок. Изведнъж сега БСП се потопиха, няма ги, все едно не са управлявали. За два месеца искат всичките негативи да ми ги прехвърлят на мен. Защо? Да не слагат никой – нито Танов е мое предложение, нито някой се е консултирал, нито искам да им нося отговорност”, допълни още лидерът на ПП ГЕРБ.

Нашата цел в енергийната сфера е да направим енергийна ефективност, допълни той.

„В момента продукцията на единия реактор от „Козлодуй” отива в загуби по електропреносна мрежа и по сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евро да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им паднат сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера”, допълни още Бойко Борисов.

На въпрос за договора с „Уестингхаус” и прозрачността на договора, Бойко Борисов коментира: „Цялата непрозрачност с „Уестингхаус” ни поставя в хипотеза да гадаем. И проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали. Не подписал Станишев „Белене” – подписал го някакъв човечец от НЕК. Не подписал Стойнев и БСП за „Уестингхаус” – някакъв човечец от АЕЦ „Козлодуй”. Представяте ли си наглостта – да взимаш решение за над 20 млрд. лв. с държавна гаранция и да казваш – някакъв човечец, някакъв директор. Кой го назначава? Нали Стойнев му е началник. Когато „Уестингхаус” дойдоха при мен и ме запознаха – аз им казах – това при мен не може да стане”. /Труд/