Плащанията по спрените европейски програми ще продължат с пари от бюджета

Нужни са близо 1 млрд. лв., част от които ще дойдат от публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски“

Правителството подновява плащанията от бюджета по двете спрени оперативни програми – „Регионално развитие“ и „Околна среда“, за да намали до минимум риска от загуба на средства тази година. За целта ще се ползват всички резерви, включително неусвоени пари по публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски“, по която между общини и държавни ведомства бяха разпределени над 500 млн. лв. Очаква се, след като Европейската комисия поднови плащанията по оперативните програми, изплатените средства да бъдат възстановени в Националния фонд към Министерството на финансите.

За тази схема се договориха министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, Национално сдружение на общините в България (НСОРБ) и Камарата на строителите. Ангажимент за възстановяване на плащанията по двете програми поеха и министрите на финансите Румен Порожанов и на околната среда Светлана Жекова.

Скрити резерви
Възстановяването на плащанията по спрените оперативни програми е един от ангажиментите, поети от служебното правителство на проф. Георги Близнашки. За целта се налага да бъдат мобилизирани всички резерви от бюджета, тъй като дължимата сума според камарата на строителите вече е близо 1 млрд. лв. Става въпрос за направени и одобрени, но непокрити разходи по изпълнявани проекти заради спирането на оперативните програми.

Бързото възстановяване на плащанията от бюджета по оперативните програми е важно, защото много от изпълняваните проекти са под риск от загуба на средства заради спряна работа или забавяне.
Финансовият министър обеща държавата да направи всичко възможно да осигури нужните средства. До края на седмицата ще приключи проверка на финансираните проекти от публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски“. Тя ще покаже кои от тях може да бъдат прекратени, а парите пренасочени към европейските програми.

Друг източник ще е пренасочването на средства от постановления за допълнителни разходи на предното правителство. Ще се направи и всичко възможно да заработи фонд ФЛАГ, който да осигури мостово финансиране на общините за европейските проекти.
Румен Порожанов обясни, че парите за покриване на разходите по европейски проекти са заложени в Националния фонд към Министерството на финансите още с приемането на бюджета за годината.

В момента обаче фондът има дефицит, тъй като Европейската комисия е спряла да възстановява изплащаните от него средства.
Очакванията на Екатерина Захариева са за програма „Регионално развитие“ това да стане най-рано в края на октомври. От изказването на министър Светлана Жекова стана ясно, че това е най-ранният срок и за програма „Околна среда“, макар и от управляващия орган на програмата да поставяха срок в края на август.

Дължимо
По разчети на Камарата на строителите в България (КСБ) най-много от дължимите средства са по „Околна среда“ – около 304 млн. лв. фактурирани, одобрени, но неизплатени.

Проблемите там са най-тежки, защото Европейската комисия спря плащанията по нея още през ноември миналата година, а държавният бюджет – през февруари. В същото време по нея в страната се изпълняват проекти за над 2 млрд. лв. – ВиК мрежи, пречиствателни станции, сметища и др.

В началото на лятото спря възстановяването на средства и по две оси на „Регионално развитие“ – за градско развитие и туризъм, а в края на юли сертифициращият орган прекрати всички плащания и по тази европейска програма. Екатерина Захариева уточни, че сега се подновява финансирането по всички оси на „Регионално развитие“, включително по двете спрени от Европейската комисия. Подадените искания за плащане по програмата до момента са на обща стойност 188 млн. лв., а всеки месец излизат нови за 120-130 млн. лв.

По данни на сдружението на общините още 150 млн. лв. са дължими по Програмата за развитие на селските райони. Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова допълни, че по европейски проекти има изпълнено строителство за още 200 млн. лв., но то още не е фактурирано.
Според сдружението месеците на неплащане по европейските програми са декапитализирали редица общини, които са впрегнали целия си наличен ресурс, за да продължат да се издължават към строителите. Според председателя на сдружението Тодор Попов така някои общини няма да могат да участват с очакваното темпо в новия програмен период.

По данни на строителните компании графиците на работа са нарушени, а в много случаи строителството е спряно от месеци. Според КСБ има опция сроковете по такива проекти да бъдат удължени, стига да се вместват в рамките на 2015 г., когато трябва да са приключени и разплатени всички оперативни програми от периода 2007 – 2013 г.