Руското ембарго смъкна цената на зарзавата

Руското ембарго върху храните свали цените на плодовете и зеленчуците на  тържището в Първенец, съобщи изпълнителният му директор Христо Панайотов, цитиран от радио Пловдив.

Като цяло тази година сезонните зеленчуци са по-скъпи с 60%  от миналата година, но заради върнат внос от Русия само за два дни доматите са поевтинeли с 20 стотинки, а краставиците с 30 стотинки.

Панайотов съобщи още, че от началото на седмицата 80 тира с праскови са върнати от Русия, което неминуемо ще се отрази и на пазарната цена на плодовете.

Той уточни, че в момента Полша, която е един от най-големите производители на земеделска продукция, предлага на международните пазари плодове и зелeнчуци на много ниски цени.

На тържището в Първенец  се предлагат  полски домати на 60-70 стотинки за килограм, докато българската стока  е в по-малки количества и на по-висока цена.   В момента на тържището само 5% от предлаганата стока е българска, коментира още Панайотов.

Според него причината е, че българските зеленчукопроизводители не са субсидирани както фермерите от останалите европейски страни и нямат стимул да вадят ранна продукция. /Marica/