Виртуози на цигулката откриват Есенния салон

Майстори на цигулката ще свирят на Античния театър на 2 септември с оркестъра на Държавна опера Пловдив.

Специалният концерт ще открие традиционния Есенен салон на изкуствата, организиран от Община Пловдив.

В програмата с включени произведения от Сарасате, Бах, Чайковски, Владигеров, както и прочутият концерт за 4 цигулки от Вивалди.

В града на тепетата пристига млад талант със зашеметяваща кариера – Кристоф Конц, солист на Виенската филхармония.

Едва на 27 години, той е член на оркестъра на Виенската опера, концертмайстор е на Фестивалния камерен оркестър във Вербие -Швейцария, гост-концертмайстор е на „Камерата Залцбург“.

Кристоф Конц свири на цигулка Галиано от 1762, предоставена му от Виенската филхармония. В Плодив той идва по покана на маестро Диан Чобанов, който ще дирижира концерта.

Своята виртуозност ще демонстрира и професор Марио Хосен, наричан неслучайно „българския Паганини“.

Любимец на пловдивската публика, музикантът е концертирал в над 30 държави, бил е солист на оркестъра на Миланската скала, Радио-симфоничния оркестър на Прага, Симфоичния оркестър на Осака. Ръководител е на Orpheistes Festival Orchestra и на Sudost European Akademie Orpheus.

На Античния театър Марио Хосен ще свири със своята безценна цигулка Гуаданини от 1749 година – предоставена му от Австрийската национална банка.

Публиката на Античния театър ще се срещне и с децата виртуози Александър и Мартин Зайранови, които завоюват награда след награда на национални и международни конкурси. Братята на 12 и 14 години са „младши студенти“ в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в Нов български университет. Участвали са в майсторските класове на проф. Минчо Минчев, Веско Ешкенази, проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция) и проф. Такаши Шимицу (Япония). По-големият брат –Мартин, свири на цигулка копие на Гуарнери дел Джезу от японския лютиер Риц Ивата.

Инструментът му е предоставен за ползване за 2 години от Веско Пантелеев – Ешкенази и Фондация „Америка за България“.

В родния си град ще свири и талантливата Жаклин Прайс, възпитаничка на НУМТИ. Била е солист на Пловдивска, Софийска, Бургаска, Пазарджишка, Врачанска филхармония, Варненски камерен оркестър, както и на Академичен оркестър „Орфеус“ към НБУ.

Представяла се е на множество концерти в България, Австрия, Словакия, Словения, Франция, Испания и др. През зимен семестър 2011/2012 Жаклин учи в Париж в класа по цигулка на проф. Сузан Геснер по програма „Еразъм“.

Завършва бакалавърската си степен в Нов Български Университет при проф. Марио Хосен. Магистърската си степен продължава в Университет по музика и сценични изкуства – Виена в класа по цигулка на проф. Михаел Фришеншлагер.

Билети за Виртуози на цигулката се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината. /Marica/