ONE DANCE WEEK

ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс.

oned

Седмото поред издание се провежда между 28 август и 6 септември в град Пловдив. Програмата на фестивала е структурирана в отделни модули, които имат за цел да обхванат всички аспекти на този вид изкуство:

1/ МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ

Фестивалът ежегодно представя едни от най-актуалните и прогресивни танцови компании и хореографи от световната танцова сцена, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в света.

2/ БЪЛГАРСКИ ШОУКЕЙС

Модулът е „витрина“ на най-актуалното от българската танцова сцена, като представя пред чуждестранни програматори и директори на международни фестивали най-доброто от българския танц, като така съдейства за популяризиране на българския съвременен танц в чужбина и за динамизиране на пазара на този вид изкуство. Също така има за цел да намали дистанцията между публиката и българските артисти.

Този модул стартира през 2013-а и екипът на фестивала вярва, че е основен стълб във фестивалното съдържание и постигане на целите на фестивала за стимулиране и развитие на локалната сцена и среда.

3/ ДЕТСКА ПРОГРАМА

Стартира като отделен модул през 2012-а. Програмата му включва както спектакли за деца, така и танцови ателиета, които въвеждат и приобщават най-малката публика към жанра съвременен танц. През 2013-а детската програма се увеличи почти двойно, като представи два детски танцови спектакъла и двойно повече разностилни танцови ателиета.

4/ СЪБИТИЯ НА ОТКРИТО

Подгряващото събитие на открито е вече запазена марка на фестивала, като винаги предоставя впечатляващи моменти и усещания за публиката.

5/ КИНО ПРОГРАМА

Модулът цели разширяване познанието и разбирането за танц. Стартира през 2012 г. с основна цел да запознае публиката със законодателите в съвременния танц, както и с големите танцови шедьоври, като представи серия от документални филми, посветени на световноизвестни артисти, хореографи и спектакли.

6/ ТАНЦОВИ АТЕЛИЕТА ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

Модул, насочен към развиване на професионалната сцена.

7/ ЛЕКЦИИ § ДИСКУСИИ

Лекции, дискусии, разговори с публика.

ИСТОРИЯ:

Фестивалът стартира през 2008 г. с името SOFIA DANCE WEEK. Той е посветен на съвременния танц – един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не признава граници между техники и естетики, който преобръща правила и роли, прави невъзможното – възможно.

През изминалите шест години фестивалът представи едни от най-интересните феномени в областта на съвременните танцови практики – спектакли от Европа, Азия и Америка. За първи път тази година международният фестивал ще се проведе в град Пловдив. Поради тази причина фестивалът променя и името си на ONE DANCE WEEK, а Пловдив се превръща в средище на всички фестивали на платформата ЕДНО – ONE DANCE WEEK, ONE DESIGN WEEK и ONE ARCHITECTURE WEEK.

Сред артистите, гостували на фестивала, са Pierre Rigal (Франция), Gunilla Heilborn (Швеция), Barbora Látalová (Чехия), Liquid Loft (Австрия), Ryu, Seok Hun (Корея), 2Faced Dance Company (Англия), Geon, Hyuk Jin (Корея), Hiroaki Umeda (Япония), Thomas Noone Dance (Испания), Иво Димчев (България), Compagnie Alias (Швейцария), Lee, Yun Kyung & Ryu, Seok Hun (Корея), Ultima Vez (Белгия), Del Revés (Испания), Compagnie 111 (Франция),Compania Sharon Fridman (Испания), Gauthier Dance (Германия), Brice Leroux (Белгия), Peridance Dance Company (САЩ)
и др. /edno.bg/