Тонове сирене остават на склад заради руското ембарго

Пловдивски фирми горят с милиони след затварянето на пазарите

Куп пловдивски фирми горят с милиони заради спрения износ към Русия. Те ще трябва да пласират скорострелно на местния пазар хранителни стоки, предназначени за необятния руски пазар. В противен случай рискуват да ги изхвърлят.

Съобщението за наложеното ембарго свари повечето производители неподготвени и вече произвели част от договорените количества за Руската федерация. Припомняме че, като ответен удар срещу всички държави, въвели санкции срещу Русия заради анексирането на Крим,  Владимир Путин забрани за срок от една година вноса на пресни плодове и зеленчуци, месо и субпродукти, риба, мляко и млечни продукти, ядки. Забраната засяга всички държави от ЕС.

Обединена млечна компания (ОМК) остава с допълнителни 18 тона овче сирене. Такова  е било договореното месечно количество за руския пазар. Няма да претърпим големи загуби, оптимист е Юлита

Ботева от отдел Маркетинг. Руският пазар никога не е бил сред най-големите за компанията, въпреки че ОМК е една от общо двете български фирми, сертифицирани за износ на сирена там. За период от една година обаче този документ ще е абсолютно ненужен както за ОМК, така и за другата пловдивска фирма – „Димитър Маджаров 2”.

Имаме договор за 15 тона сирене на месец, които няма да отпътуват за Русия след ембаргото, посочва Юлия Маджарова. Това не е проблем за фирма като нашата, лесно ще му намерим пазар, позитивно настроена е и тя. И двете фирми бяха сюрпризирани с уведомително писмо за спрения износ още вчера.

Фермерите ни няма да фалират заради Русия, категоричен е агроконсултантът Красимир Кумчев. Причината е, че не изнасяме кой знае колко прясна продукция. Освен това тази стопанска година и овощари, и зеленчукари ще извадят по-малко и по-лоша реколта, която местният пазар категорично ще поеме.

Самият Кумчев се озова с осуетен пробив на пазара в Санкт Петербург. От следващата седмица бях договорил експорт на 60 тона ябълки и сливи седмично, които там да поема търговец на едро.

Щяхме да започнем със сливите, а по-късно да включим и ябълки, разказва за несъстоялия се проект агробизнесменът. По думите му обаче в Русия щял да вземе за първокачествените си плодове с около 10 на сто по-добри цени.

Българските производители и преработватели ще загубят около 10 милиона лева от новата ситуция с Русия, изчисли ориентировъчно Камен Колев, заместник-шеф на Българска стопанска камара.

Добрата новина е, че в списъка отсъстват стоки, които формират основния дял от износа ни към тази държава като лекарства, козметика, вина и напитки. /Marica/