Таксито скача двойно! Разнобой в бранша за тарифите

Тарифите за таксиметров превоз да скочат двойно, поискаха вчера собственици на таксиметрови автомобили. Близо 130 души се събраха на паркинга до стадион „Пловдив” , за да обсъдят минималната тарифа на колите за града, която предстие да бъде въведена от общината.

След поправката в Закона за автомобилните превози, всяка община трябва да определи минимална ставка. В момента пловдивските таксита са най- евтини в цялата страна.

„45 стотинки е убийствена тарифа. Това е робовладелски труд” , заяви собственикът на „Перфект такси” Мариян Киров . За срещата той беше направил разбивка по пера на всички разходи, които един работодадел прави месечно по една кола. Цифрата е около 2 800 лева. „За да се избият тези пари, цената на таксито трябва да е минимум 89 стотинки.

„Фирмите, които карат на 45 стотинки работят с дублиращи апарати , помпи и други измами. Аз лично ще съдя общината , ако такава тарифа бъде приета.

Няма друга община в българия , когато да работи на такива тарифи. Във Варна ще искат тарифа от 1 ,20 и ще я защитат. Общината не може да ни накара да работим под себестойноста. Кой бранш работи на загуба?

Пуснал съм жалби в Данъчното , в Икономическа полиция , прокуратурата, а от 2 години всеки нехайства . Не може да се кара на 45 стотинки и разни собственици да обясняват, че не може да се вдигне , защото пловдивчанинът бил много беден.

Ние таксиметровите шофьори също сме бедни. И не сме благотворителна организация. За да се движат тези коли, те трябва да се поддържат” заяви Киров. Между превозвачите в града отдавна има обявена война , която се води с всички позволени и непозволени от закона средства.

Фирмите „Еко такси” и „Интер” карат на най- ниски тафи, а останалите превозвачи използвата бонуси и промоции „от точка до точка”. На срещата дойдоха и шофьори от „Еко такси”. Те също искат увеличение на цените.

„ Работим по 12- 1 5 часа на ден, за да си покрием разходите. Това е нечовешко. Правим по 50-60 лева оборот. Буквално си изяждаме колите. Нямаме пари за гуми, за смяна на масло. Да не говорим за данъци и осигуровки. Гражданска осигуровка , каско…. Отлив на клиенти сигурно ще има , но в крайна сметка ние трябва да можем да си покриваме разходите. Нали за това работим” каза Александър Иванов.

„Собствениците нямат проблем- те си вземат същите пари. Вземат си наем за колата, такса за ефир. Тях не ги интересува дори и да караме без пари. И те налагат тарифите – като има такива баламе като нас да карат. Но това е до време – затънали сме в дългове.

Буквално изнемогваме. Спим в колите” подкрепи го Красимир Гърков . В тази фирма сме , защото иначе дремем по стоянките и като спре някоя евтина кола зад мен, клиентите се качват в нея, допълва той. Собственикът на „Еко такси” Станимир Донев обаче е категоричен , че с регулирането на цените се нарушават принципите на пазарната икономика.

Според Димитър Паскалев от „Виайлет” градът е разпределен между 5 души феодали. „Може ли на сметка 6 лева, аз да вземам 3. А половината да давам като бонус на клиента. 99 процента от сектора е сива икономика” котегоричен е таксистът.

Шефът на Националната асоциация на превозвачите и таксиметровите водачи Георги Ряпов припомни , че преди 4 години са правени изчисления и тогава експертите казали , че реалната цена на таксиметров превоз 1, 5 лева за километър.

„Това не е реално, но 80 стотинки е по-нормална цена. В крайна сметка таксиметровият превоз не е за социално слаби. Това е екстра и тя може да има по-голяма цена. От септември ще се вдигне тока и други неща. Колегите няма как да издържат . Трябва да се има предвид, че из града карат много нелегални таксита, някои имат по 2 апарата , помпи и пр.

Предстоят промени в данъчните закони и всеки шофьор ще стане данъчно задължено лице. Защото сега е разграден двор- един кара колата, фирмата , чийто ефир ползва е друга, трети му е ДЗЛ. Тръгва ревизия и изведнъж се оказва , че данъчното му лице е един циганин без два лева в джоба, който хал хабер си няма” , обясни Ряпов претенциите на водачите за вдигането на цените.

Срещата за пореден път извади на дневен ред огромните проблеми в бранша. Разследване на „Марица” през пролетта показа, че постъпленията от 1 800- те таксита , регистрирани в община Пловдив постъпленията в хазната клонят към нула. Таксиметровите шофьори потвърдиха това. „Няма как . Тези тарифи ни ни позволяват да плащаме данъци. Едва преживяваме. 1800 са само законните таксита. В града обаче има още 2000 които карат без разрешително. Предимно в циганските махали.

Никой обаче не ги преследва. ДАИ година нас и само гледа да ни глоби , за да си оправят отчетите. Карат ни да попълваме дневници . Върнаха ни в 68-ма година.

При тези тарифи данъци няма да има. Превръщат ни в престъпници” каза Златко Стоянов.

В края на срещата водачите се обединиха около тарифа 80 стотинки и събраха подписка, която да внесат в Общински съвет. Трябва да се чуе гласа на шофьорите. Защото на превозвачите изобщо не им пука за нас. Никой не защитава правата ни. За тях сме са една хубава дойна крава”, обобщи Ряпов.

Някои от превозвачите обаче са на мнение, че не може шофьорите да определят цените, на които да работят техните фирми. От другата Асоциация на таксиметровите водачи също подготвят среща за цените. В бранша цари пълен разнобой, от който на този етап печелят само клиентите./Marica/