Започва ревизия на ТЕЛК-овете

Задълбочава се проблемът с ТЕЛК-овете. Основно той е кадрови – директорите на болници изпитват огромни трудности да намерят специалисти по очни, психични и белодробни заболявания, които да работят в оставащите звена, след закриването на специализираните комисии, съобщава bTV.

Това блокира работата им, а заедно с нея и инвалидните пенсии и социалните помощи на болните. Според реформата, работата на закритите специализирани ТЕЛК-ове трябва да се поеме от общите комисии, каквито има във всяка област.

Задача на болничните шефове е да осигурят специалистите по очни, белодробни и психични заболявания, които да участват на заседанията, на които се разглеждат документи на пациентите.

Директорът на хасковската болница обяснява, че проблемът основно произтича от факта, че работата в ТЕЛК е непривлекателна за лекарите, преди всичко защото е твърде административна, което изнервя и другата страна – пациентите, някои от които са чакали с месеци, а дори и с години, за да минат на комисия. Друг проблем е ниското заплащане, а най-голяма остава пречката, че специалистите в ТЕЛК-овете нямат право да сключват договори с НЗОК.

Проблемът съществува и в София. Само един от 12 ТЕЛК-а до момента е успял да привлече необходимите специалисти. Но дори и такива да се намерят, проблемите няма да свършат, тъй като болниците ще трябва да намерят пари за заплатите им.

От здравното министерство съобщиха, че започват проверка на ТЕЛК-овете. Ако резултатите покажат, че са необходими нормативни промени, то такива ще бъдат направени, за да не се блокира системата.

До дни ще бъдат изпратени нови указания до директорите на болници, в които ще се посочва, че ще могат да привличат в ТЕЛК-овете специалисти, на които няма да им се налага да напускат досегашната си работа, стига да не влизат в конфликт на интереси, т.е. да не става дума за освидетелстване на техен пациент. /Marica/