Джимито влиза в затвора

Строителният предприемач ще излежава 3 години за неплатени данъци

Строителният предприемач Стоян Анастасов-Джимито влиза зад решетките. Прокуратурата вече е пратила разпореждане на Съдебна охрана той да бъде приведен в Пловдивския затвор. Анастасов е направил опит да забави действията им под предлог, че има здравословни проблеми. Тригодишната му реална присъда обаче е факт. ВКС я е потвърдил и тя трябва да бъде изпълнена.

Анастасов ще се окаже първият строителен предприемач, който ще лежи ефективно за неплатени данъци. Съдебният процес срещу Анастасов продължи повече от година в пловдивския окръжен съд. През цялото време бизнесменът повтаряше: Не съм измамил данъчните, имаше реална сделка и това ще се докаже. Той не се е отказал да докаже тази своя версия.

След серия от експертизи, разпити на свидетели и представяне на камари от документи, включително и от Митница Пловдив, състав на Окръжния съд с председател Михаела Добрева реши, че става дума за класическа данъчна измама.

44-годишният бизнесмен в качеството си на управител на “Айлин строй” ЕООД е признат за виновен в това, че от 29 юни 2009 г. до 14 август същата година е избегнал плащането на ДДС в размер на 500 000 лева. Това е станало чрез използване на документи с невярно съдържание при водене на счетоводството

Досие

Междувременно прокуратурата вкара в съда и друго дело за измама срещу Анастасов. То е за  продажба на два апартамента “на зелено” в ипотекиран имот. Стоян Анастасов-Джимито сключва предварителен договор за покупко-продажба на на апартамент със семейство от Силистра през ноември 2006 г. Той убеждава бъдещите собственици, че строежът на кооперацията започва всеки момент, тъй като повечето апартаменти са продадени.

По думите му, строителството щяло да завърши до 1-2 години. Жената си избрала апартамент № 35 в кооперация на ул. “Асен Христофоров”. Платила всички вноски по договора – общо 27 515 евро.

Останала  само последната вноска, която според договора се плаща след получаването на Акт 16. През 2009 г. госпожата установила, че Анастасов въобще не е собственик на имота. Тя поканила строителния предприемач в кантората на нотариус, за да  върне парите, но той не се явил. /Marica/