Шрамайер: „Ето, че можело!“

ДПС направи услуга на България, като свали кабинета „Орешарски“, твърди юристът и дипломат Клаус Шрамайер. Дали пък новото служебно правителство не е аргумент в полза на президентската демокрация, се пита той. 

(Мненията, изразени в това интервю, са на Клаус Шрамаейр, а не на ДВ)

ДВ: Кои са главните задачи пред служебното правителство?

КШ: Да разчисти Авгиевите обори, оставени от предишния кабинет. Най-вече трябва да се изясни какво ще става с КТБ и дали може да се спре изграждането на „Южен поток”. Важно е още да се провери дали има закононарушения в дейността на няколко институции (Централната банка, Финансовия надзор, Вътрешното министерство), на определени личности (Пеевски, Цветан Василев, Цацаров, членове на ВСС и на Конституционния съд), както и в последните решения на правителството на Орешарски.

Към проевропейски позиции…

Не е ясно дали новото правителство ще може да внесе ред в енергийния сектор, който се намира в окаяно състояние. Най-общо новият кабинет трябва да се опита да си възвърне доверието на ЕС и на западните инвеститори. Особено важно е да се създадат условия за честни избори. Новото правителство не може да промени Избирателния закон, но трябва поне да се опита да извади „мъртвите души” от избирателните списъци.

ДВ: Може ли да се очакват от новото правителство важни политически решения? Например – за бюджета или за „Южен поток”?

КШ: Едва ли. Поради липсата на пари (няма актуализиран бюджет) и на законодателна инициатива това правителство може да се намеси единствено там, където е имало нарушения на закона – или пък да пренасочва бюджетни средства. То навярно може да направи нещо и в една област, където старото правителство провокираше Брюксел. Тоест, да се опита да размрази замразени еврофондове и да избегне наказателните процедури.

ДВ: Очаквате ли от новото правителство и нови позиции по темата Русия-Украйна?

КШ: Да. След досегашната какофония трябва да се заемат ясни проевропейски позиции в подкрепа на Киев. България не бива да допуска Русия да ѝ се меси, в същото време обаче трябва да ѝ предложи равноправно сътрудничество.

ДВ: Служебният кабинет ще предложи българската кандидатура за нов еврокомисар…

КШ: Г-жа Георгиева вече е номинирана. Първото добро решение на този кабинет!

…и правова държава!

ДВ: Познавате служебния премиер Георги Близнашки като конституционалист. Какви са професионалните Ви впечатления от него?

КШ: Като юрист, но най-вече като истински демократ, той ми прави силно впечатление. Не само, че се дистанцира от БСП – той подкрепи протестното движение и предложението за референдум на президента. Независимо от това дали въвеждането на задължително гласуване е добра идея или не. Особено се радвам, че начело на правителството застава утвърден юрист. Така България най-после ще покаже, че държи на правото.

И няколко заключителни бележки:

Когато прочете имената, и най-вече биографиите на новите министри, на човек му се ще да възкликне: ето, че можело! А защо става толкова трудно? И защо не за по-трайно, с по-големи правомощия? Дали пък това ново правителство не е доказателство за необходимостта от президентска демокрация? Росен Плевнелиев заслужава!

Заслугите на ДПС

За ДПС навсякъде се говори като за нещо особено лошо, което носи отговорност за всички злини и трябва да бъде лишено от власт. Но нима Доган и Местан не направиха голяма услуга на страната, като лишиха от подкрепа едно умиращо правителство? Досега обаче няма ясен отговор на въпроса: защо ДПС постъпи така? Ако вярваме на германското разузнаване БНД – ДПС има проруска ориентация, а Москва иска да дестабилизира България. Но какъв ли по-добър начин за дестабилизиране на България би имало от това да се запази правителството на Орешарски? При това положение скандалът около КТБ навярно щеше и занапред да остане потулен, работата по „Южен поток” щеше да продължи, същото навярно важи още за Белене и Бургас-Александруполис.

В парламента имаше нужда от един-единствен депутат за мнозинство – той сигурно можеше да бъде „напазаруван”. България щеше да продължи да трупа дългове в полза не нечии лични интереси. Без каквито и да било реформи, българската каруца щеше да затъва още по-дълбоко в калта. И кой ли щеше да попречи на коалицията между ДПС и БСП, която също е проруска, според БНД? Аз нямам отговор на този въпрос. Не ми се вярва междувременно Доган да се е превърнал в патриот като Порошенко. Но може би Борисов ще пие по-често кафе с Местан?