Служебното правителство обяви три големи приоритета

Кабинетът „Близнашки“ трябва да подпише договора с ЕК до 2020 г., да започне процедура за влизане в Единния банков съюз и да създаде енергиен борд

Оглавеният от проф. Георги Близнашки служебен кабинет ще има три основни приоритета в двата месеца, през които ще работи  – подписване на споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 – 2020 г., започване на процедурата за влизане в Единния надзорен механизъм като първа стъпка към Единния банков съюз, както и създаване на енергиен борд. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на състава на служебното правителство във вторник.

Няма да има реваншизъм, но служебното правителство ще извади истината за реалното състояние на държавата, каза президентът и декларира, че ще има ревизия на бюджета, която служебното правителство ще представи още в първите дни на следващото Народно събрание.

„Целта на кабинета ще е постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност на управлението“, декларира и служебния премиер проф. Близнашки, като допълни, че амбицията на новите министри е да започнат ключови реформи. Като едно от първите действия той анонсира още помощ за пострадалите от наводненията.

„Южен поток“ остава замразен

Президентът обяви, че предстои създаването на енергиен борд с участието на партньори от ЕК, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, чиято цел е да се върне т.нар. интегриран подход, така че да може всичко да е ясно и да няма договаряне под масата. „Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България, ние сме за „Южен поток“, но по европейски правила. Проектът ще остане замразен по искане на ЕК „, каза той.

Плевнелиев обеща и яснота за реалното състояние на сектор енергетика. По информация на „Капитал Daily“ ще бъдат подготвени и промени в Закона за енергетиката с цел да се създаде независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор. Ще се работи и за ускоряване на работата по газовите интерконектори със съседни държави, както и на реформата във ВиК сектора.

Междуинституционална работна група ще отговаря за европейското финансиране за програмния период до 2020. Тя трябва да влезе в активен диалог с ЕК по проектите на новите програми, за да могат да бъдат одобрени и да заработят възможно най-скоро.

Ще започне и подготовката на проекти по „Инструмента за свързаност на Европа“. Работната група трябва да потърси и резерви от бюджета за плащания към бенефициентите по блокираните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, да работи за възстановяване на спрените плащания и да направи анализ на риска от загуба на средства по всички настоящи програми и план за минимализирането им.

Служебното правителството ще даде старт и на процедурата за влизане в единния надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка към единния банков съюз. Ще бъде подготвено и влизането на България в ERM 2.

Държавният глава настоя да бъде оповестена информация за реалното състояние на дефицита, дълга, на неплатените сметки към строителите и бизнеса, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори. По информация на „Капитал Daily“ първата задача на кабинета във финансовия сектор ще е да се направи анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. и да се предприемат мерки за събираемостта на приходите и ограничаване на разходите за неефективни политики. Ще се направи и одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства. След това ще бъде изготвен законопроект за актуализация на настоящия бюджет и ще се работи и по бюджетната процедура за 2015 г.

Плевнелиев анонсира още, че служебното правителство ще подготви законопроект за въвеждане на електронното управление и годишни планове за развитието му в държавната и общинската администрация, ще работи по стратегия за интелигентен растеж, стратегията за образованието и др.

Без министър за изборите
Въпреки очакванията президентът да обяви министър без портфейл, който да следи организацията на изборите, той не направи това. Държавният глава заяви, че очаква мерки за гарантиране на честни и прозрачни избори, но не посочи и кой от новоназначените министри ще отговаря организацията на вота. В миналия служебен кабинет това беше министърът на правосъдието. По думите му ще бъде сформиран граждански борд за изборите, който трябва да гарантира провеждането на предсрочния  вот, така че да не бъде оспорен впоследствие.

В това служебно правителство правосъдният министър ще е вицепремиер, наблюдаващ МВР и Министерството на отбраната. Негова задача ще е и да активизира диалога с ЕК по очаквания в началото на следващата година мониторингов доклад за напредъка на България.

Други приоритети ще са актуализирането на стратегията за съдебна реформа и намирането на ресурс за нея, включително от новата оперативна програма „Добро управление“, както и изготвянето на експертна оценка за необходимите структурни промени за модела на съдебната система. /Капитал/