Културата на Пловдив – Бермудски триъгълник

Божана Апостолова – фактор в културата на Пловдив, предизвика претендента за нейното влияние под тепетата – журналиста Асен Асенов.

filibeto

Собственичката на издателство „Жанет 45″ атакува демонстративно организатора на фестивалите от Кръга „Едно“ с изявление във фейсбук, в което говори без имена, но е пределно ясно кого им предвид. Причината за сблъсъка е кампанията „Пловдив – Европейска столица на културата“, в която основната роля е дадена на т.нар. от нея „скакалци“.

„Културната политика на Пловдив е подчинена на принципа „инвазия на скакалците”, – заяви Апостолова. – След като София беше опоскана от някои мениджъри, ятото „скакалци” кацна в Пловдив. А знаете какво остава след тях… Това е целта на така нареченото стрийт изкуство. Къде са в културния календар на нашия град пловдивските творци? Няма ги! Елиминирани са! Предлага им се нафорка за упокой.“

Апостолова нарича Асенов софиянец, но той е пловдивчанин. Миналата година той премести фестивалите си от София под тепетата, защото кметът Йорданка Фандъкова отказа да продължи да финансира Асенов, а той й отвърна с отворено писмо, че трябва да отстрани заместника си по културата Тодор Чобанов и шефката на Дирекция „Култура“ в общината Галя Бежанска. Фандъкова не послуша Асенов. Но изглежда пловдивският кмет (или по-точно зам.-кметът по културата, Стефан Стоянов) му вярва повече, тъй като след появата на шефа на „Едно“ в Пловдив неочаквано бе отстранен шефът на културата в местната община Йохан Девлетян. Почти едновременно с влизането на Асенов в града, арт директорът на Фондация „Пловдив 2019″ Емил Миразчиев бе остранен.

Асен Асенов е най-амбициозният организатор на културни събития у нас.

Финалът на състезанието между София, Пловдив, Варна и Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. наближава. На 5 септември ще бъде обявен градът-победител. Асенов прибра най-големият пай от финансите на Община Пловдив, заделени за кампанията. Събитията на журналиста получиха субсидия от 297 хил. лв. Но зам.-кметът не пропусна да обясни, че инвестицията щяла да им се върне многократно от билетите, които ще се продават за събитията. В Културния календар на Пловдив са включени 77 прояви, за които общината отдели общо 1,4 млн. лв.

Между чука и наковалнята Асенов  и Апостолова има още една фигура – Манол Пейков.

Чия страна ще избере Манол Пейков?

Той все още не се е определил чия страна ще заеме. Логично е да подкрепи майка си Божана Апостолова, тъй като той е управляващ съдружник в издателството „Жанет 45″ и нейна дясна ръка в бизнеса й. Но пък с Асенов го свързва повече от приятелство, двамата са  в инициативния комитет на кампанията „Пловдив – европейска столица на културата“.

Пейков е член на УС на Фондация „Пловдив 2019″, която направи конкурс за превръщането на артистичния център на Пловдив „Капана“ в квартал на творческите индустрии в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата. В журито на състезанието, избрало 10 проекта, бе и Асен Асенов. Журналистът е и в комисията, която ще определи финалния победител измежду кандидатите да преобразят квартала. /Марица/