Отменят бедственото положение в Родопи до часове

Хората масово ползват стария римски мост, който може да рухне, предупреждава кметът Пламен Спасов

Продължава бедственото положение за седем от селата на община Родопи – Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово, заради природното бедствие, което сполетя Родопската яка, съобщи кметът на общината Пламен Спасов за Радио „Фокус“- Пловдив. Кметът се надява, че до края на деня бедственото положение ще бъде отменено.

Дотогава се очаква да бъде изграден нов, обходен път в критичната точка на село Храбрино, заради съборения мост, който се ползваше като главен път до тези селища. Новият път ще бъде изграден до края на деня са уверили хората, които работят. Това, което се прави сега е да се разшири един горски път, каза Спасов.

Той се отъпква, изравнява. Неговата ширина е около километър и половина.

Това, което е притеснително сега е, че хората масово ползват стария римски мост, който може да рухне. Затова от общината апелират колкото може да се ограничава движението през този мост. В момента трафикът там е като на магистрала „Тракия”, каза кметът Спасов.

„Вярно е, че хората се опитват да отидат до вилите си и да видят състоянието им, но късно снощи е станало ясно, че движението е много натоварено и става опасно, защото не се знае докога ще издържи този мост”, добави Спасов.

Мостът е стар, не знаем точно какво му е състоянието му и колко може да носи, каза още кметът. Затова е необходимо движението да бъде ограничено. Късно снощи на Римския мост са сложени забранителни знаци, мостът се охранява и от полиция.

Валежите в Родопската яка продължават. Добре е, че точно в Храбрино дъжд почти няма вече, каза Пламен Спасов. Това много помага за изграждането на пътя. По думите на кмета на община Родопи е трудно да се каже колко точно хора са откъснати заради отнесения от пороя мост. В село Извор има откъснати около 20-тина души. За да стигне тежка техника, трябва този път да се направи, защото техниката идва отдолу, каза кметът.

За селата Бойково и Дедево броят на хората е много по-голям. Там регистрирани официално са десет пъти по-малко, повечето са с регистрация в Пловдив и пребивават в тези селища през лятото. Само в Бойково през този сезон има около 2000 души. Подобна е ситуацията в село Дедево. Засега няма информация за бедстващи хора, затова от общината бързат да направят този алтернативен път. Няма информация за спрян ток, вода се разнася с водоноски, изпратени са помощи и от БЧК, каза Спасов./Марица/