Цветан Василев захранвал Бареков с 300 бона на месец

Прокуратурата проверява сигнал на лидера на РЗС

Петрол Бареков влезе в Столичното следствие в 13,30 и излезе в 14,20

Поне по 300 бона на месец е давал скандалният банкер Цветан Василев на лидера на ББЦ Николай Бареков.Това заяви вчера пред Нова тв Яне Янев, като заяви, че е предал на прокуратурата документ, доказващ, че новоизпеченият политик и евродепутат е бил на хранилка при мажоритарния собственик на КТБ.

По-късно пък държавното обвинение обяви, че започва проверка по този сигнал, като тя ще е част от мегаделото за източването на КТБ.„Финансовите трансфери между двамата са се осъществявали от посредник”, заяви Янев и допълни, че ББЦ е 100% финансирана с мръсни пари, които са с недоказан произход. Той твърди, че разполагал и с документи, според които за медийната политика на партията са отишли над 2 милиона лева.

Парите били внасяни в рекламна агенция, която вече ги превеждала законно към медиите. „В други документи пише 550 000 за къща”, каза още лидерът на РЗС, като посочи, че имало и други трансфери – за чисто партийна работа.Сумите са във възходяща тенденцияКолкото повече са наближавали изборите, толкова повече се е качвала сумата. Най-малката сума е 300 000 на месец”, каза Янев.

Малко след интервюто на лидера на РЗС скандалният банкер, който вече втори месец се крие зад граница и не се явява пред родните разследващи, за да даде показания за източването на КТБ, изпрати поредното си отворено писмо до медиите, в което пробва да замете следите от връзката си с Бареков, като се отрече от него.

В писмото си банкерът заяви, че е направил грешка, като е препоръчал лидера на ББЦ за шеф на ТV7. И се ожали, че се наложило „господинът да бъде награждаван, за да бъде освободен от поста си”. „Цветан Василев с това писмо признава, и то по един недвусмислен начин, че Бареков е една от най-фаталните грешки в живота му.

Той го създаде, дундуркаше го и се хвана да изпълнява налудничавите и користни негови щения”, коментира в отговор пред ПИК Яне Янев, като разказа, че Бареков  дори е успял да убеди банкера да купи ФК „Ботев – Пловдив”. Лидерът на ББЦ смятал, че това ще му осигури много гласове по време на кампанията в Пловдив и региона.Междувременно вчера Софийската градска прокуратура стартира общо две разследвания, свързани с Бареков.

Така делата, по които той е проверяван, станаха 3, като се прибави и производството по сигнала на „Протестна мрежа”. Вчера освен по сигнала на Яне Янев държавното обвинение започна и проверка, свързана с размахания от Бареков рапорт от МВР, въз основа на който той твърдеше, че Бойко Борисов е извършвал престъпления.

Във вторник МВР шефът Цветлин Йовчев и главсекът Светлозар Лазаров обявиха, черазпространяваният от лидера на ББЦ документ е ментеВчера пък от прокуратурата уточниха, че разследването, което водят, е стартирано по искане на Бареков, но към него е присъединено и искането на Борисов, който настоя да се разследват твърденията на опонента му. Заради твърденията си още вчера лидерът на ББЦ беше извикан на разпит, по време на който трябваше да предаде документите срещу Борисов, които твърди, че има. Бареков влезе в Столичното следствие в 13,30 ч. и излезе в 14,20 ч.

Придружаваха го двама охранители и адвокат. На излизане лидерът на ББЦ обясни, че бил предал на прокуратурата общо 5 документа, които съдържали „строго секретна информация от 90-те години от Черноморието”. Предстои обаче държавното обвинение да извърши проверка относно автентичността им. /Monitor/