България може да предизвика международен скандал, ако екстрадира Кобляков

България може да екстрадира в Русия задържания на летището в София противник на Путин – Николай Кобляков, но това крие риск от международен скандал, пише руският електронен в. „Провед“.

Той беше арестуван във вторник на софийското летище.Кобляков събира в Париж опозиционни митинги заедно с асоциацията си „Рюси-Либерте“ („Свободна Русия“), посочва изданието. Сдружението е организирало акции в подкрепа на „Пуси райът“ и на „затворниците от Блатния площад“, инициирали според властите масови размирици в Москва при завръщането на Путин за трети път в Кремъл.Освен френско Кобляков има и руско гражданство, тъй че България може като нищо да го екстрадира в Русия, което крие риск от международен скандал, отбелязва „Провед“. Бизнесменът Николай Кобляков е бил задържан въз основа на заповед, издадена от Интерпол по искане на Русия, пишат руски вестници.Посолството на Франция е в течение и използва контактите си с българските власти, за да върне „под крилото си“ Кобляков, посочва „Провед“, но също предполага, че задържаният ще бъде върнат в Русия.“Не се уточнява в какво е заподозрян Кобляков“, пише сайтът „Грани“.В сряда самият Кобляков писа във Фейсбук, че „по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол“, откаран е в български затвор и скоро ще бъде съден с оглед екстрадиране в Русия, съобщава „Новая газета“.Асоциацията „Рюси-Либерте“ публикува призив до българските власти да не екстрадират бизнесмена в Русия.

Според правозащитниците, „независимо от мотивите за ареста“, заради опозиционната си дейност Кобляков може да има неприятности, ако бъде предаден на Москва.Изявлението е приподписано от още две влиятелни френски правозащитни организации – Лига за правата на човека (LDH) и Международна федерация за правата на човека (FIDH). Там се посочва, че Кобляков се занимава със социално предприемачество в сферата на услугите, предоставяни на възрастни хора. Сдруженията приканват френските власти да задействат дипломатически средства, за да не допуснат екстрадиране на бизнесмена в Русия, доколкото има и френско гражданство.

Срещу правозащитници в Русия „редовно се повдигат неоснователни обвинения по мотиви, които всъщност са политически“, се казва в документа.В Русия Кобляков също се е занимавал със социално предприемачество.

През 2010 г. сп. „Форбс“ съобщи, че бизнесменът е бил принуден да си замине от Москва след обиск в апартамента му, след като е бил призован за разпит във федералното следствие, напомня „Новая газета“. Кобляков е член на борда на компанията „Синиър груп“, която строи резиденции за възрастни хора в балтийските страни, уточнява мрежовото издание „Курс“. /Trud/