Здравната каса получи 225 млн. лв. с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ

Очаквано и трите партии, които влязоха в пленарната зала във вторник – ГЕРБ, БСП и ДПС, подкрепиха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Общо 184 депутати гласуваха тя да получи допълнителни 225 млн. лв. от държавния бюджет. От тях с 200 млн. лв. до 1.217 млрд. лв. ще се увеличат здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ. Останалите 25 млн. лв. са за за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, като бюджетът по това перо ще достигне 145 млн. лв. за 2014 г.

ГЕРБ и ДПС определиха размера на актуализацията като недостатъчен и най-вероятно ще поискат още пари на второ четене. От БСП изтъкнаха, че без реформи няма смисъл от промяната.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че актуализацията е задължителна, но предвидените 225 млн. лв. са недостатъчни. Все пак парламентарната група на ГЕРБ подкрепи нейното приемане в този вид, „за да осигури необходимия минимум за функционирането на системата през оставащите месеци на годината“.

„Единственото, което ни доведе в залата днес и ни накара да приемем актуализацията, са думите на президента. Той ще отговаря за служебното правителство през следващите три месеца. Единствено заради това“, каза Борисов. Той обясни, че цифрите на техните експерти са различни от тези на финансовия министър, но щели да ги представят между първо и второ четене. Според източници на „Капитал Daily“ от ГЕРБ ще поискат още 100 млн. лв. за касата.
Зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев обяви, че партията му подкрепя актуализацията, защото „това е отговорно и държавническо поведение“. Въпреки че разчетите на НЗОК показват необходимост от 328 млн. лв., ДПС приема по-малката сума заради допълнителните възможности на касата да наложи по-строг контрол на харчовете и да използва наличния си резерв.
Емил Райнов от „Коалиция за България“ заяви по време на дебатите, че системата на здравеопазването трябва да се реформира, което няма да стане само с тази актуализация. Той обвини ГЕРБ за забавянето на реформите в сектора, докато премиерът в оставка Пламен Орешарски не е имал достатъчно обществена подкрепа през изминалата една година. /Kapital/