Общинският съвет приема Културната стратегия на Пловдив до 2024 година

Културна стратегия на Община Пловдив се очаква да приемат на днешното си заседание общинските съветници. Документът обхваща периода до 2024 г. и е изготвен в рамките на проект с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”.

Проектът за стратегията е около 50 страници и премина през няколко обществени обсъждания в различни формати. Бяха проведени и работни срещи с чуждестранни консултанти.

Съдържанието на документа е адекватно на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а, е записано в предложението на кмета Иван Тотев до Общинския съвет.

Обогатяване на културната идентичност, ефективно образование в сферата  на културата, развитие на културни и творчески индустрии и на културния туризъм са основните акценти в новата стратегия.

Местният парламент ще гласува и друго предложение на кмета – за завишаване на общинския бюджет с 500 000 лева. Мотивът на Иван Тотев е, че събираемостта от местни данъци надминава предвидената в сравнение с този момент на миналата година. Като разход, парите ще бъдат използвани за ремонти на тротоарни и паважни настилки. /БНР/