Зелена светлина за Пловдив, ЕБВР одобри 30-милионния заем

Бордът на директорите на ЕБВР окончателно и без възражения одобри 30-милионния заем за реконструкция на основни булеварди в Пловдив, съобщи за Радио Пловдив зам. ксметът Розалин Петков.

Банкерите  са категорични, че финансовото състояние на общината е добро, тя е стабилна, а проектите, в които ще бъдат вложени парите от заема са важни за Пловдив. Припомням, скоро министърът на финансите Петър Чобанов одобри кредита за Пловдив.

Паричните траншове ще пристигнат реално през 2015 и 2016 година, като още тази година ще започнат процедурите по избор на изпълнител за предстоящите строителни работи.

Най-важната улична отсечка, която се очаква да бъде изградена, е изцяло новият булевард „Северен”, уточни кметът Иван Тотев и посочи, че той е проектиран от моста на Адата до „Брезовско шосе”.

Ще се ремонтират „Коматевско шосе”, бул. „Руски” и бул. „6 септември” от Адата до бул. „Цариградско шосе”. Резервна дата за гледане на пловдивския заем е на 3 септември.

От общината отбелязаха, че това е изключително изгоден заем с лихва 2,6 процента, върху нея се начислява юрибор (европейско олихвяване), който е 0,5 на сто. Срокът на погасяване  е 10 години, от които първите три са гратисен преиод. /БНР/