Погнаха Цар Киро и за антични монети

Рашков трупал живак, за да добива злато

Кирил Рашков е укривал 25 антични монети в дома си на ул. „Славянска” 25. Това стана ясно вчера в Апелативния съд, който потвърди постоянния арест на ромския монарх.

Прокуратурата му повдигна ново обвинение за антиките. Така в момента обвиненията срещу Рашков стават три – за контрабанда и притежание на половин кило живак и укриване на архитектурни ценности.

Вчера в Апелативния съд бяха представени две експертизи – химическа, на живака, и съдебномедицинска, за здравето на Рашков. Според медиците здравето му е влошено, но няма пречка да престоява в ареста.

Представени бяха и протоколи за разпити на двама свидетели – Михаил Дерменджиев и Стефан Ботев. Според свидетели Кирил Рашков е имал интерес към организиране на производство и преработка на наркотични вещества. Той е искал да финансира нарколаборатория, която да бъде ръководена от асеновградчанин, арестуван преди две седмици. Рашков се е интересувал и от поръчка за снабдяване с взривни вещества, сочат свидетелските показания.

Кирил Рашков бе задържан на 10 юли пред хотела си на ул.“Света гора“ в центъра на града заради контрабанда на 500 гр живак. На него му прилоша и бе откаран в болница. Полицията направи обиск в жилището, където живее със съпругата си Костадинка. Старинните монети са открити по време на претърсванията в дома. Антиките не са златни и ще им се прави експертиза за вида и времето, от което датират. Някои от тях били културна ценност.

Цар Киро вчера не се яви в съда, защото е болен. „Той е много зле, в прединфарктно състояние и с диабет“, коментира адвокатката му Росица Драгинова. Откакто е арестуван, Рашков е прекарал повече време в Кардиологията на МБАЛ „Пловдив“ и на Университетска, отколкото в ареста.  Не е давал обяснения нито за антиките, нито за живака.

Опасното вещество е открито при обиск в джип „Мерцедес“, от който слязъл. Първоначалната версия на разследващите бе, че е предназначен за търговия, след това съмненията бяха насочени за използването за мръсна бомба. Вчера прокурорът Андрей Атанасов обяви, че живакът се използва и за добив на злато.

Това е един остарял метод, по който се добиват около 50-60 процентово злато, обясняват експертите. „Рашков не е контрабандист, а живакът не е за мръсна бомба, добив на злато или взрив. Ще представя на съда официален документ от екоинспекция, че който разполага с веществото, може да го предаде в мобилни пунктове в Пловдив и в София два пъти в годината.

Означава ли, че на всеки човек, отишъл да дава живак, трябва да му се повдига обвинение за държане“, попита Росица Драгинова, адвокат на Рашков. По думите  във вида, намерен в колата на Рашков, веществото може да се използва за амалгамни пломби. Рашков отричал живакът да е негов. На 10 юли се е върнал от Турция през Капитан Андреево.

Спирал е веднъж до Пловдив, прибрал се е за половин час в дома си на ул. „Славянска“, после се е качил на джипа и отишъл до хотела, където е задържан. „Колата не е карал само той, а и други хора“, обясни Драгинова. Тя поиска домашен арест за Кирил Рашков, но Апелативният съд не промени мярката постоянно „задържане под стража“. /Марица/