Пловдив готов за културна столица, операта и театърът – рекордьори по зрители

Пловдивските държавни културни институти са на първо място в страната по среден брой посетители на едно представление.

filibeto

Това сочи справка на културното министерство за първото шестмесечие на годината. За полугодието приблизително два пъти повече са зрителите на операта в Пловдив в сравнение с цялата 2013-а, отбеляза директорката Нина Найденова.

Почти 500 посетители има операта на всяко едно представление, което към настоящия момент я прави институцията с най-много зрители в страната.

Драматичният театър в Пловдив има 383-ма зрители на спектакъл, за сравнение столичният Народен театър „Иван Вазов” събира по 250, показва статистиката. Припомням, в Пловдив операта и театърът делят една сцена в Дома на културата „Борис Христов”.

Междувременно е готова пловдивската кандидатура за финалния етап от надпреварата за Европейска столица на културата през 2019-а. Документите, които ще разглежда 13-членното жури от международни и национални експерти, ще бъдат внесени в културното министерство идния вторник.

С помощта на експерти и на цялата пловдивска общественост, която застана зад кандидатурата на града, изработихме новата книга за журито, която ще представи достойно града и региона, убеден е заместник-кметът Стефан Стоянов. В културната програма са заложени събития на територията на целия Южен централен район, който е част от пловдивската номинация за титлата през 2019-а. /БНР/