Шест села плашат с блокада заради джигитите на пътя

Хората от община „Марица“ искат легнали полицаи, за да се обезопаси движението по главните шосета

Шест села заплашиха с протести и блокади по пътищата, ако не се вземат мерки за намаляване скоростта на профучаващите автомобили по главните пътища в населените места.

Най-застрашен е животът на хората от Калековец, тъй като там  бе изграден модерен път и шофьорите карат със скорости, които са опасни, стана ясно на срещата.  За да се ограничат, кметът на селото Колю Миланов е поискал да бъдат маркирани пешеходни пътеки на главното шосе, което разделя селото. В краен случай да се направят „легнали полицаи”.

Същото е положението и в Граф Игнатиево, Труд,  Маноле, Строево и Войсил. При направата на трасетата такива съоръжения не са били предвидени, а според служителите на Областно пътно управление-Пловдив на първокласните пътища от републиканската пътна мрежа, каквито се явяват тези в Граф Игнатиево, Труд и Калековец, не е възможно да има легнали полицаи.

Това би довело до затруднения по и без това натоварените пътни артерии. Като компромисен вариант се мисли за поставянето на светофари с бутон. За останалите села, в които главните шосета се водят третокласни пътища би могло да се поставят  изкуствени неравности, стана ясно.

По всички тези поставени проблеми от кметовете на селата пред Областно пътно управление все още обаче няма резултат и конкретика какво ще се прави.

За това кметът на община Марица Димитър Иванов е категоричен, че изцяло ще подкрепи действията на инициативните комитети на хората от населените места за протести и затваряне на пътните участъци до тогава, докато местните служители на Агенция „Пътна инфраструктура” не вземат мерки за регулиране на движението и намаляването на скоростта в рамките на населените места. /Марица/