Цар Киро с най-тежката мярка за неотклонение

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на скандалния бизнесмен Кирил Рашков.

снимка: Евгени Цветков

Срещу него е повдигнато обвинение по чл.242 ал.1 от НК затова, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната – ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че известният с прякора си Цар Киро бизнесмен, е извършил деянието, в което е обвинен.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване
пред Пловдивския апелативен съд. /Марица/