Преглед на печата

Преса излиза със заглавие „Банков обир номер едно в света“.  Почти 206 милиона лева в брой са дадени на Цветан Василев през трето лице само срещу разписка. Парите са изнесени в чували или в куфари ден преди банката да спре да работи и да бъде поставена под особен надзор от БНБ. Кредитни досиета по заеми за 3 милиарда и половина лева са унищожени или непълни. Лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност Сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени в дъщерната Креди Агрикол, която ще стане държавна, посочва  Дума.

pe4at9

Прокуратурата ще иска екстрадицията на Цветан Василев по механизмите за международна правна помощ, съобщава  Новинар.

Труд привежда изявление на  Василев „Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат“, казва  той.

БНБ е приготвила законови промени и нови закони заради казуса. Проектите ще бъдат разпратени днес до политическите сили, а още в 9 часа ще бъдат свикани експертите на парламентарните групи. Утре, на лидерите ще бъде представен окончателен вариант и се очаква текстовете да бъдат гласувани във вторник, съобщава  24 Часа.
Войната за Корпоративна търговска банка изобщо не е приключила. Напротив, ожесточава се и става все по-криминална, а истината с състоянието на трезора се оказа с две лица. Разкритията  и коментарите  показват, че БНБ, ДАНС и прокуратурата са проспали проблеми, за които медиите пишат и говорят от 2 години. Разбра се също, че институциите си прехвърлят вината и отговорностите и че планът за защита на клиентите все още не е напълно готов, отбелязва  Сега.

Въпреки че екоминистърът Станислав Анастасов очаква Брюксел да възстанови плащанията по спряната оперативна програма „Околна среда“ в края на този месец, от Европейската комисия казаха, че срок за това няма, посочва Сега, като цитира БНР.

Здравният министър Таня Андреева е внесла в четвъртък в Министерския съвет предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса с 328 милиона лева, потвърждават пред Труд  от ведомството.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, който в четвъртък беше избран за временен изпълнителен директор на Фонд Земеделие, изненадващо даде заден ход.

Пресцентърът на БСП разпространи негово изявление, че е научил за предоставения му пост преди часове. Съвместяването на двете позиции е законово невъзможно, цитира думите му Преса.

Най-желаните 10 софийски гимназии търсят още ученици. 58 места са останали незаети след второто класиране. 1 свободно място за момиче има в училището с най-висок минимален бал – Първа немска гимназия. В софийската математическа има 5 свободни места без квоти, във Втора немска местата са две, за момчета, съобщава  Дума. /БНР/