Катастрофира влакът от София за Варна

Тежък инцидент с влакова композиция на бързия влак София-Варна е станала в района на ж.п.гара Калояновец, област Стара Загора.
Дерайлирал е локомотивът и четири вагона са излязли от релсите.  Има 14 пострадали,  двама от тях са с тежки травми. С първите 6 линейки, пострадалите са транспортирани към болницата в гр. Стара Загора.
Христиан Кръстев, генерален директор на БДЖ, обясни пред Би Ти Ви, че само машинистът от локомотивно депо Пловдив е загинал на място. По думите му дерайлирал е локомотивът на входните стрелки на гарата. Четири вагона са дерайлирали, само петият не е излязъл от релсите. 150-200 души са пътували. Скоро е свършил ремонта по това трасе, уточнява Кръстев.
На мястото на инцидента са екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна безопасност и защита на населението.
По информация от Министерството на транспорта по време на инцидента локомотивът се е обърнал и се е ударил в третия вагон.
Композицията, която е потеглила в 10.35 от София, се е състояла от 6 пътнически вагона, последните два от които не са дерайлирали, така че пострадали в тях няма.

Причините за инцидента се разследват. ​
Първоначално МВР съобщи, че е дерайлирал влакът от София за Бургас, но тази информация бе коригирана.

От БДЖ уточниха, че влакът е с направление София-Варна, но часто от композицията се отделя по направление Бургас.

vlak_katastrofa

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към гара Калояновец пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Лазаров, както и министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев. Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията“, заяви премиерът. Създадена е организация, съобщи той.